Educație canină

EDUCAȚIE CANINĂ LA CEL MAI ÎNALT NIVEL

MOTTO: “Un câine educat nu este doar un câine dresat.”

Principiile școlii

Școala se bazează în principal pe elemente de etologie și psihologie canină. Tot ce se va învăța în cadrul cursurilor va face apel la memoria de lungă durată a animăluțelor dumneavoastră, astfel încât reușim să formăm comportamente și obiceiuri bune care se vor păstra pentru tot restul vieții. Acest deziderat se poate atinge cu exerciții bine structurate și individualizate pentru fiecare cățeluș în parte, exerciții ce le vor percepe ca pe o adevărată plăcere, și nu o corvoadă. Nu se utilizează niciuna din metodele folosite în vechile școli de dresaj (prin constrângere), deoarece în acest fel informațiile sunt reținute în memoria de scurtă durată.

Ce reprezintă educația canină și cu ce se diferențiază de dresaj?

Educația canină reprezintă o metodă sigură de a crea obiceiuri bune și sănătoase pentru cățelul nostru, ea nu se bazează pe învățarea mecanică a comenzilor “șezi”, “culcat”, “mort” etc. asemenea dresajului canin. Educația canină face apel la inteligența înnăscută a individului.

Educația canină este net superioară dresajului din multe puncte de vedere.

Greșeli frecvente ale proprietarilor de câini

De multe ori, proprietarii de câini își cataloghează câinele ca fiind neascultător, adică pune o etichetă falsă, identificând câinele cu modul lui de comportament. Trebuie reținut din start ca un câine nu este neascultător, ci se comportă așa din lipsă de încredere, iar lipsa de încredere derivă din lipsa de comunicare dintre cei doi.

De ce să aleg un profesionist în educație canină și nu pot face eu asta?

Pentru a putea lucra cu un câine trebuie mai întâi să îi înțeleg perfect tipologia, iar ulterior să îi creez exercițiile potrivite pentru el, individualizate. De aceea am nevoie de un specialist în etologie canină, care percepe diferit reacțiile unui câine, evaluează și interacționează obiectiv, nefiind influențat sentimental asemeni unui stăpân care pur și simplu copiază unele exerciții de dresaj auzite sau văzute la alții, neînțelegând de fapt latura psihologică a învățării și ascultării.

Când să aleg educația canină?

Daca aleg să îmi iau un cățel doar pentru că este frumos și drăgălaș când este mic sau îmi place vreo rasă în mod special mai bine nu îl achiziționez dacă nu mă gândesc și la educația lui. Trebuie să conștientizez că animăluțul nu este o jucărie neînsuflețită și are o personalitate bine definită, care uneori se întoarce împotriva sa atunci când se creează conflicte între el și stăpân. Dacă m-am decis să achiziționez un cățel trebuie să mă gândesc serios la educarea lui, pentru ca eu să mă pot bucura alături de el și el să fie fericit alături de mine.

De ce e important să educ un cățel din punct de vedere medical?

Este foarte important pentru ca odată educat și echilibrat psihic îi protejez homeostazia, deci sănătatea și integritatea fizică. Mai precis anumite probleme de ordin psihic se pot somatiza deoarece câinele și stăpânul, prin neînțelegere reciprocă intră în diferite cercuri vicioase.

Exemple:

  • Câinele poate refuza hrana pentru a pedepsi stăpânul, rezultă diferite probleme gastrointestinale: ulcere, gastrite etc
  • Poate dezvolta diabet de tip II, deoarece fiind stresat, la nivel endocrin scade secreția de insulină concomitent cu creșterea secreției de cortizol, animalul are o poftă de mâncare exacerbată, iar dacă stresul persistă pe termen lung se instalează boala cu cele 4 semne patognomonice: poliurie, polidipsie, polifagie, scăderea în greutate.

De ce să aleg educația canină?

Ideal este ca educația canină să se facă întotdeauna, însă noi, proprietarii de animale nu conștientizăm cât de prioritară este aceasta și ajungem să apelăm la ea doar când ajungem în situații limită precum:

  • Câinele meu nu ascultă când îl chem
  • Face stricăciuni în casă, mai ales în lipsa mea
  • Latră prea mult.