Recomandari dresaj

De multe ori, proprietarii de caini isi catalogheaza cainele ca fiind neascultator, adica pune o eticheta falsa , identificand cainele cu modul lui de comportament. Trebuie retinut din start ca un caine nu este neascultator,  ci se comporta asa din lipsa de incredere, iar lipsa de incredere deriva din lipsa de comunicare dintre cei doi.  Atat stapanul cat si cainele vor acelasi lucru, adica sa se bucure unul de prezenta celuilalt, iar aceasta poate sa se intample doar daca cei doi se inteleg reciproc si comunica perfect.

Cele mai frecvente greseli de comunicare deriva din:

  1. Prea multa dragoste : cainele este considerat (pe buna dreptate) membru al familiei, doar ca el nu este om si nu comunica asemeni unui om, el nu intelege limbajul nostru (adica strict sensul cuvantului), el intelege cuvintele doar daca sunt sincronizate cu limbajul corpului (gesturi, mimica ,tonalitate, pozitionarea corpului etc)
  2. Cainele este considerat un individ cu un grad de inteligenta redus (total gresit) care nu poate intelege decat daca il reped sau ma rastesc la el, ori de frica.

Pentru iubitorii de caini, limbajul unui catel este simplu si il puteti invata usor. Trebuie inteles ca un caine nu va  asculta neconditionat  pentru ca asa vrei tu sa ii arati cine este seful. Pentru a invata sa comunici cu el trebuie sa determini catelul sa inteleaga ca este strict interesul lui sa te asculte fiindca tu esti mai in masura sa ai grija de el decat ar face-o el fara tine.

Secretul succesului este increderea, iar pentru a o obtine trebuie sa imi inteleg cainele pentru a ma putea face inteles. Pe scurt, daca imi iubesc prietenul patruped trebuie sa-l dau la scoala, iar cel care este de specialitate trebuie sa se ocupe de invatarea alfabetului comun, iar mai apoi, si nu la sfarsitul scolii , profesorul trebuie sa faca trecerea (de la catelul needucat la cel scolarizat) si sa stabileasca comunicarea dintre cei doi.

Exemplu de sincronizare a cuvantului cu limbajul corpului:

La chemarea cainelui ( comanda “treci aici”) cei mai multi proprietari, in loc sa stea pe loc sau sa mearga in sensul opus cainelui, cu fata spre acesta, aleg sa cheme cainele in timp ce se deplaseaza spre el.  Aceasta greseala demonstreaza clar ca nesincronizarea comenzii cu limbajul corpului (e nefiresc  sa ma deplasez spre cineva la care ma astept sa vina spre mine) atrage dupa sine un defect  de comunicare.

Educatia canina este indicat sa inceapa de la o varsta cat mai frageda, atunci catelul este dispus sa acumuleze cat mai multe informatii si nu a dobandit inca defecte comportamentale. Varsta cea mai indicata fiind cea de 4 luni, imediat dupa incheierea schemei de vaccinare, atunci catelul dumneavoastra poate fi scos in siguranta afara.

Alfabetul comun om – caine:

* Mers la pas

* Executarea comenzilor: “NU AI VOIE”, “ TRECI AICI”, “SEZI”,”CULCAT”,ASTEAPTA”.

* Refuz de hrana de la persoane straine / de pe jos, in lipsa stapanului.

Modul de lucru:

  • La domiciliul proprietarului.
  • In incinta cabinetului veterinar Vet 4 Pet, stapanul este indrumat de catre profesor.
  • In regim de semipensiune: cuprinde doua sedinte de lucru + conditioanare fizica – este necesar sa stea cel putin 4 ore pe zi in cadrul pensiunii .
  • Modul complet – in regim de pensiue: cuprinde un program de evaluare comportamentala, educare si antrenament pe tot parcursul zilei, socializare, conditionare fizica – Este necesar sa stea cel putin 4 zile pe saptamana – ( in functie de receptivitatea si a defectelor comportamentale ).

Programul de disciplinare al cainelui este stabilit pentru fiecare in parte in functie de temperamentul si de personalitatea lui in urma unei evaluari comportamentale in incinta scolii.

Un caine este fercit cu adevarat atunci cand isi multumeste stapanul, dar pentru aceasta trebuie mai intai sa il inteleaga. Numai prin educatie poti avea un caine fericit care te va asculta cu placere si se va supune necontidionat.