Îngrijirea dentară pentru animalele de companie
Igiena orală deficitară la pisici și câini duce la o varietate de probleme, nu doar la respirația urât mirositoare. Legătura dintre bolile dentare cu bolile cardiace și hepatice a condus la o conștientizare din ce în ce mai mare a importanței îngrijirii dentare la animalele de companie. Desigur, îngrijirea preventivă este întotdeauna cea mai bună și de aceea un detartaj pentru câini sau pisici poate fi recomandat în cadrul unei consultații.
Dacă animalul dvs. de companie prezintă oricare dintre aceste simptome, ar trebui să programați o vizită la un cabinet veterinar:
- Respirație urât mirositoare
- Salivat excesiv
- Scrâșnit din dinți, în special la mâncare
- Apetit slab
- Dinți închiși la culoare sau decolorați
- Sângerarea gingiilor
În unele cazuri poate fi necesară o evaluare completă a sănătății orale. La clinica veterinară Vet4Pet folosim echipamente de detartraj cu ultrasunete de înaltă frecvență. Pentru a permite o examinare completă a dinților și pentru a curăța dinții, va fi nevoie de un anestezic general.
Ce înseamnă detartajul la animalele de companie?
Detartajul nu este o procedură dureroasă. Este recomandat atât pentru câini, cât și pentru pisici pentru prevenirea problemelor de sănătate serioase. O procedură de detartaj se realizează exclusiv sub un anestezic general pentru a preveni un disconfort de orice natură.
Prima etapă a detartrării câinilor sau pisicilor este îndepărtarea plăcii și tartrului din dinți folosind un instrument de detartrare cu ultrasunete și, ocazional, unelte manuale specializate. Odată ce tartrul a fost îndepărtat de pe dinții câinelui sau pisicii, suprafața este lustruită folosind un instrument de lustruit de mare viteză. În timp ce lustruirea are unele beneficii cosmetice, cel mai important este faptul că netezește petele aspre de pe dinți, ceea ce ajută la prevenirea formării plăcii.
Cât durează un detartaj la câini sau pisici?
De ce este necesar detartajul la animalele de companie?
- 80% dintre câini (și pisici) au un anumit tip de boală parodontală până la vârsta de doi ani. Aceasta este definită ca inflamație care afectează oricare dintre structurile care susțin dinții – gingiile, rădăcinile, osul din jurul rădăcinilor sau ligamentele parodontale care ancorează rădăcinile de maxilar.
- Aceleași procese biologice care se întâmplă în gura oamenilor se întâmplă și în gura animalelor noastre. Un biofilm bacterian acoperă suprafața dinților. Lăsat netulburat timp de 72 de ore, acest film se va calcifica, transformându-se într-un strat dur de ciment – deși microscopic subțire – pe dinți. De-a lungul timpului, sute de astfel de straturi se acumulează unul deasupra celuilalt, rezultând o culoare galben-maronie pe dinții animalelor numită placă. Când vedeți placa, gândiți-vă la sute de straturi de beton bacterian!
- Placa este ca un ciment plin de bacterii. Aceste bacterii provoacă inflamații și infecții ale gingiilor, recesiunea gingiei și distrugerea oaselor în jurul rădăcinilor dinților. Gingivita și pierderea osoasă duc la pierderea dinților. Dinții liberi sunt dureroși.
- Bacteriile pot pătrunde în sânge prin gingiile inflamate și pot provoca leziuni în alte părți ale corpului.
- Mulți câini de rasă mică au predispoziție la boala parodontală. Terrier, Pomerian, Schnauzer, Chihuahua și numeroase rase de pisici au tendința de a dezvolta boli parodontale semnificative la o vârstă fragedă.