7 Mituri Legate De Chirurgia Veterinară

Există multe mituri despre intervențiile chirurgicale pentru câini. Iată 7 dintre cele mai comune mituri – dezvăluite de medicii veterinari Vet4Pet!

 

Mitul 1: „Câinele meu este prea bătrân pentru anestezie”

Vă rugăm să nu lăsați vecinul, prietenul sau internetul să vă spună că animalul dvs. este prea bătrân sau bolnav pentru anestezie.

Înainte de anestezie, trebuie efectuat întotdeauna un examen fizic amănunțit, dar și analize de laborator. La câinii mai în vârstă, poate fi recomandat să faceți radiografii pentru torace si abdomen, precum și o ecografie veterinară. Numai un medic veterinar specialist poate stabili cea mai bună metodă de tratament pentru amicul dvs. Blănos.

 

Mitul 2: „Chirurgia este prea dureroasă”

Chiar dacă aceasta este o afirmație adevărată, există numeroase metode de tratment veterinar post-operator care minimizează discomfortul câinelui dvs.

De asemenea, este bine de știut că, cel mai probabil, animalul dvs. Deja are dureri ce vor continua să crească in intensitate sau să se inrăutățească fără intervenție chirurgicală. Scopul operației veterinare este adesea scăderea durerii și restabilirea unei calități a vieții adecvate.

Numai medicul chirurg veterinar poate recomanda sau nu o intervenție chirurgicală. De aceea, este recomandat să nu ignorați sfatul medicului și să parcurgeți impreună cu acesta pașii necesari pentru a stabili metoda de tratament potrivită câinelui dvs.

 

Mitul 3: „Nu are rost dacă nu există leac”

Acest lucru se referă în principal la câinii cu o tumoare. Este o chestiune de opinie și așteptări. Și este o decizie foarte personală.

Fără beneficiul unei biopsii, nu știm dacă o masă este canceroasă sau benignă până când nu este îndepărtată și analizată. Chiar și atunci când o masă este canceroasă, nu înseamnă neapărat că este sfârșitul drumului.

În cele din urmă, decizia dvs. nu ar trebui să se bazeze doar pe cantitatea de viață (supraviețuire), ci mai ales pe calitatea vieții. Chirurgia veterinară poate imbunătăți starea animalului și poate preveni o inrăutățire a situației.

În mod ironic, uneori, situația nu depinde de faptul că o masă este benignă sau canceroasă, ci de locul în care se află. O masă perfect benignă care blochează traheea, esofagul (tubul dintre gură și stomac) sau uretra (tubul dintre vezică și lumea exterioară) va avea consecințe care pun viața în pericol. De aceea, un consult la un medic veterinar este mai mult decât necesar.

 

Mitul 4: „Nu pot ține un guler pe câinele meu”

Sigur, un con de plastic sau  un guler veterinar, poate fi o durere reală, în funcție de cât de neîndemânatic este câinele tău. Dar acest „rău necesar”, purtat timp de două săptămâni (sau chair mai mult, in funcție de recomandarea medicului), nu este la fel de rău ca o altă intervenție chirurgicală pentru a coase o incizie mestecată, desfăcută sau chiar zgâriată. Și, desigur, este mai ieftin decât să plătiți pentru a doua intervenție chirurgicală!

Există câteva alternative la „abajurul” standard sau gulerul elizabetan, cum ar fi bretele gâtului sau „gogoșile” gonflabile. Nu toate aceste opțiuni vor funcționa, în funcție de locul în care se află incizia, astfel încât opțiunile alternative trebuie discutate cu chirurgul sau medicul veterinar de specialitate.

 

Mitul 5: „Există întotdeauna un mod mai ieftin”

Sigur, puteți începe să lucrați într-un camion sau într-un Ferrari. Puteți merge la lucru în haine uzate, second-hand sau într-un costum pe măsură. Dar când vine vorba de operație, alegerile sunt brusc mult mai importante. Căutarea unei operații ieftine ar putea să nu fie în interesul câinelui dvs. Echipamentul bun, personalul bun și abilitățile bune costă bani. Și acest lucru se reflectă în costul operației.

 

Mitul 6: „Pot folosi doar medicamente în loc”

Ne pare foarte rău să menționăm că am întâlnit câțiva câini cu paralizie laringiană (o afecțiune oribilă care provoacă sufocare) și cu otită cronică (cel mai frecvent Cocker spaniel cu infecții dureroase, repetate ale urechii) care au fost tratați „medical” (adică cu medicamente ) de la luni la ani. Acești câini suferă din cauza medicamentelor administrate după ureche, în timp ce intervenția chirurgicală veterinară ar fi putut oferi rezultate mult mai bune. Chirurgia abordează cauza afecțiunii și poate oferi comfortul necesar câinelui dvs.

 

Mitul 7: „Lucrurile se vor îmbunătăți singure”

Dificultatea este că nu puteți spune dacă vărsăturile sunt un simptom benign sau ceva serios. Uneori, vărsăturile sunt cauza mâncatului prea mult sau prea repede. Alteori, vărsăturile apar din cauza unui corp străin care necesită o intervenție chirurgicală pentru a fi îndepărtat. Solicitați ajutor de la medicul veterinar mai devreme decât mai târziu. Așteptarea prea lungă poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății câinelui.

 

Ce faci dacă suspectezi că amicul tău blănos are o problemă de sănătate serioasă?

Ca de obicei, primul pas recomandat este o vizită la un cabinet veterinar din București. Un medic specialist poate evalua starea de sănătate a câinelui dvs., dar poate recomanda și investigațiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic. Acestea includ, dar nu se limitează, analize de laborator pentru câini, ecografie veterinară, dar și un consult veterinar de specialitate.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.