Ce cauzează pancreatita la câini și cum se tratează?

Pancreatita la câini (inflamația pancreasului) este o boală inflamatorie a pancreasului, care poate fi acută sau cronică. Manifestarea ușoară este, de obicei, însoțită doar de tulburări locale minore, în timp ce manifestarea severă poate duce la modificări majore ale pancreasului și ale altor organe.

 

CAUZELE PANCREATITEI

Deseori cauza pancreatitei la câini nu se poate determina. În această situație se vorbește despre o pancreatită idiopatică a câinelui. Mesele bogate în grăsimi, recompensele și unele medicamente sunt considerate factori declanșatori. Infecțiile precum babesioza pot fi foarte rar o cauză. Acești factori pot stimula pancreasul să se autodigere, cauzând inflamație severă, pancreatită.

Pancreasul dispune de unele mecanisme de protecție împotriva autodigestiei. O boală poate apărea numai când această protecție nu mai este intactă. În mare parte, în cazul bolilor ușoare nu s-au găsit semne de autodigestie, cauza inflamației în aceste situații fiind încă necunoscută.

 

SIMPTOMELE PANCREATITEI

Inflamația pancreasului se poate manifesta diferit. Forma ușoară se manifestă adesea prin simptome nespecifice, cum ar fi pierderea apetitului sau letargie. În cazurile grave apar vărsături, slăbiciune, dureri abdominale, deshidratare, diaree și febră. De obicei, câinii cu dureri abdominale iau așa-numita poziție de rugăciune: cu pieptul la pământ, iar picioarele din spate ridicate. Această poziție este similară cu felul în care câinele se întinde, însă într-o astfel de situație, el rămâne în această poziție.

 

DIAGNOSTICUL PANCREATITEI

Sunt necesare mai multe teste pentru diagnosticarea pancreatitei. Examinarea clinică, examinarea ecografică și testele de sânge oferă deja informații importante.

 

PROGNOSTICUL PANCREATITEI

Prognosticul pentru pancreatită depinde, în principal, de gravitatea bolii. Formele ușoare au un prognostic bun. Cu toate acestea, monitorizarea periodică este importantă, deoarece chiar și o formă ușoară poate evolua într-o boală gravă. Formele severe de pancreatită pot pune viața în pericol. Mai ales când sunt implicate alte organe, pot apărea ușor complicații care duc la un prognostic nefavorabil.

 

CUM SA PREVII PANCREATITA

Atunci când alegi hrana cainelui, ar trebui, așadar, să ai în vedere ca aceasta să aibă un conținut moderat de grăsime, să utilizezi medicamente declanșatoare numai în caz de urgență – la recomandarea medicului veterinar, și să asiguri prin hidratare o bună circulație a sângelui către organe în timpul anesteziei. Medicii veterinari recomandă atenție sporită mai ales în cazul câinilor calici. Accesul la hrană trebuie limitat pentru a Evita situațiile care pot pune viața patrupedului în pericol.

 

Tratamentul pancreatitei variază de la individ la individ. Este necesară o vizită la un cabinet veterinar pentru investigații amănunțite. Medicii veterinari NU recomandă tratamentul administrat acasă fără o evaluare de specialitate în prealabil. administrarea de medicamente fără a avea sfatul medicului poate pune în pericol viața animalului.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.