Desi multa lume indrageste aceasta rasa,fiind si foarte cunoscuta datorita personajului Hachico,din filmul cu acelasi nume inspirat dintr-o poveste reala,foarte putini cunosc intradevar caracterul acestui catel.
Cu siguranta, daca vedem intamplator un pui din aceasta rasa,mai precis un ursulet auriu cu o privire agera si o usoara incruntatura ce accentueaza sclimpirea de inteligenta din ochisorii lui,nu avem cum sa nu plecam fara el acasa,chiar daca aceasta actiune nu facea parte din planul nostru initial.Daca am facut pasul,nu este o gresala in sine faptul ca acum avem un akita,dar este o grava eroare daca mai apoi nu vom relationa cu el asa cum trebuie si nu ne vom informa despre rasa in cauza. Dupa ce ne-am documentat si am aflat ce caracter puternic si ce prioritati prezinta acest catel putem trece la pasul urmator si anume:alegerea profesorului potrivit,care va stii cum sa lucreze cu caracterul acestei rase si ii va slefui aptitudinile pana cand „noul hachico” se va arata.
Un sfat foarte important ar fi sa nu incercam noi acasa sa formam un astfel de comportament dupa cum am citit sau ne-a sfatuit cineva care „se pricepe”,deoarece esecul si consecintele,uneori foarte grave,plutesc in aer.Chiar daca ne entuziasmam ca am obtinut un „sezi” sau „culcat”cu recompensa si cainele pare incantat sa lucreze cu noi,cei care il mituim,aceasta nu inseamna ca am format un comportament echilibrat.In orice moment un astfel de caine ce se afla in dezechilibru,chiar si cu cateva comenzi invatate mecanic,poate ataca fulgerator intr-un moment de panica aparent nejustificat.
Un adevarat profesionist va stii exact care sunt tarele de comportament si va crea exercitii individualizate,special concepute pentru a echilibra emotional catelul,pentru ca acesta sa se poate adapta in orice mediufara sa intre in alerta atunci cand nu este cazul,mai exact atunci cand nu isi apara stapanul sau proprietatea.
Akita Inu este o rasă de câini originară din insula Honshu. Numele este împrumutat de la cel al prefecturii Akita, situată în partea de nord-vest, unde s-a stabilit că au apărut primele exemplare, prin secolul al XVII-lea, create în scopul participării la vânătoarea de urși, mistreți și alte animale mari.
Istorie
Conform tradiției încă menținută în Japonia, Akita Inu descind din legendarii câini de rasa Matagi. Analizele ADN îi plasează printre cele 14 cele mai vechi rase de câini domesticiți, deținători ai „genei ancestrale” a lupilor străvechi. De-a lungul timpului rasa a avut mai multe întrebuințări în țara natală, fiind, pe lângă asistent la vânătorile de cerbi și urși, câine de pază al reședințelor nobiliare, câine de luptă, animal de tracțiune pentru sanie și în serviciul forțelor de ordine/armatei. Akita Inu se bucură de o imensă popularitate în Japonia, unde sunt considerați simbol național. Rasa este inclusă în lista celor șapte monumente ale naturii. Japonezii îi consideră cei mai loiali companioni și protectori ai casei. Akita Inu simbolizează prosperitatea și sănătatea. Rasa a fost adusă în Statele Unite în anul 1937 de către Helen Keller, dar cele mai multe exemplare au pătruns în SUA după Cel De-al Doilea Razboi Mondial, când numeroși soldați americani cantonați în Japonia s-au întors acasă ducând acești câini cu ei.
Personalitate
Akita Inu sunt foarte potriviți pentru pază. Este recomandabil să fie supravegheați atunci când se află în apropierea copiilor mici, pentru că nu suportă să fie tachinați prea mult. Are reacții temperamentale, rapide, poate evolua rapid de la o stare placidă la una amenințătoare, mai ales în prezența intrușilor, sau altor animale cu care nu au fost obișnuiți. Sunt feroci, nu trebuie omis faptul că acești câini nu ezitau să se angajeze în luptă cu un urs rănit. Nu obișnuiesc să latre prea des, unul din numele date în insula Honshu era „vânătorul tăcut”. Se angrenează în jocuri alături de membrii familiei dar poate deveni plictisit și stricător atunci când este lăsat singur pentru perioade lungi de timp.
Deseori acest caine obisnuieste sa isi faca singur toaleta, precum pisicile. În timpul vieții această rasă este predispusă la boli precum displazia de șold, probleme cu ochii, lupus sau hipotiroidism. Fiind un câine de talie medie-mare, cu piept adânc, este supus riscului dilatației și torsiunii gastrice.
Condiții de viață
Este un câine rezistent la intemperii, se simte bine în aer liber. Preferă să trăiască într-o curte mare, bine împrejmuită, are nevoie de mișcare, exerciții, plimbări, alergări, înot.
Educatie
Are o personalitate distinctă, puternică, de lider. Este inteligent și va ceda în fața autorității, cooperând bine la exerciții și comenzi. Educatia trebuie condusa de o persoană cu experiență, sigură și decisă, iar exercițiile trebuie să fie variate, pentru a nu se plictisi. Ferocitatea reprezintă o caracteristică ce nu poate fi eliminată din felul de a fi al acestui câine, dar prin educatie poate fi ținută sub control.
Utilitate
Este un câine de protecție și pază foarte bun, alert, vigilent, curajos. Are instincte bune ca vânător, mai ales la mistreț și vânat mare. Este complet contraindicat să fie folosit la trasul unui vehicul de tipul saniei, etc. (“mushing”) căci nu are conformația necesară pentre această activitate ca un husky și riscă o paralizie sau o displazie.
Caracteristici
Origine: Japonia.
Înălțime: 61-71 cm.
Greutate: 34-50 kg.