Se estimează că aproximativ 10% dintre câinii afectați de mâncărimi ale pielii sau de probleme persistente ale pielii, suficient de severe pentru a fi prezentați dermatologilor veterinari, sunt afectați de alergii alimentare. O proporție mai mare de câini sunt de obicei diagnosticați cu alergii de mediu sezoniere sau non-sezoniere, precum și cu dermatită alergică la purici (alergie la mușcătura de purici). Astfel de date indică faptul că, deși alergia alimentară este o problemă semnificativă și relativ ușor de tratat a însoțitorilor noștri canini, ar trebui luate în considerare și alte cauze alergice pentru câinii afectați de mâncărimi ale pielii, urechi infectate sau probleme recurente ale pielii.
O alergie alimentară este pur și simplu sistemul imunitar al fiecărui câine care reacționează excesiv la un ingredient alimentar normal, provocând astfel simptome adverse precum o inflamație crescută a pielii. De asemenea, poate provoca tulburări gastro-intestinale și semne precum vărsături, diaree și așa mai departe. S-a documentat că alergenii alimentari obișnuiți la câini sunt proteinele hrănite în mod obișnuit în dietă, cum ar fi carnea de vită, produsele lactate, pui, miel, grâu și ouă, deși un câine poate fi afectat de orice ingredient dietetic care acționează ca alergen.
Alergenii dietetici rari pot include practic orice ingredient alimentar la care vă puteți gândi, de exemplu roșii. Indiferent de alergen, este important să ne amintim că dieta nu are vina (alți câini pot mânca aceeași dietă și nu au deloc probleme). Sistemul imunitar al pacientului este hiper-reactiv la alimentele la care sunt alergici.
Semne ale unei potențiale alergii alimentare
- Mâncărimi și zgârieturi, inclusiv lingerea labelor, frecarea feței pe covor etc.
- Mătreață sau piele excesiv de uscată
- Blana excesiv de grasă și grasă (o blană sănătoasă este strălucitoare, fără mâncărime, cu piele suplă)
- Infecții cronice sau recurente ale urechii
- Ceară crescută în urechi care necesită curățare frecventă
- Roșeața labelor sau a pielii în regiunea burții
- Letargie generală sau iritabilitate
- Infecții și inflamații ale ochilor
- Semne de tulburări gastro-intestinale, cum ar fi diaree, gaze (flatulență), creșterea numărului de scaune pe zi, vărsături, scaune moi, etc.
Câteva alte cauze ale problemelor gastrointestinale
- Paraziți precum viermii rotunzi
- Infecții virale ale intestinului
- Infecții bacteriene
- Pancreatită
- Consumul nediscriminat de lucruri care nu sunt menite să fie consumate
Adesea, simptomele gastro-intestinale legate de o alergie alimentară vor fi observate in cazul anumitor delicii sau cu anumite diete. Uneori poate fi dificil să se stabilească ce parte a dietei poate provoca simptomele fără ajutorul unui medic veterinar bine cunoscut în diagnosticarea alergiilor.
Proces de eliminare a dietei – Ce este o dietă hipoalergenică?
Nu există o „dietă hipoalergenică” unică care să ajute toate animalele de companie alergice. Oamenii cu alergii pot avea alergii diferite la alimente, cum ar fi arahide, lapte, fructe de mare și avocado, pentru a numi câteva lucruri. În mod similar, câini diferiți vor avea alergii diferite. Atunci când începeți un studiu de eliminare a dietei, accentul ar trebui să fie pus pe o dietă cu proteine unice, care nu are adăugate proteine suplimentare.
Sursa de proteine ar trebui să fie, în mod ideal, nouă pentru câinele dvs. (proteine noi, adică niciodată nu au fost consumate de animalul de companie înainte) sau ar trebui hidrolizate (moleculele de proteine sunt suficient de mici pentru a minimiza șansele unei reacții alergice).
Dietele cu prescripție veterinară sunt procesate în plante cu practici de curățare amănunțite, care sunt atent monitorizate, astfel încât să nu se producă contaminarea unor astfel de diete cu alte proteine.
Studiile au demonstrat că această cantitate de puritate nu este prezentă în alimentele cumpărate în magazinele de animale de companie, deoarece proteinele suplimentare neetichetate pot fi prezente în alimentele cumpărate în magazinele de animale de companie. Acesta este un motiv important pentru care dermatologii și medicii veterinari pentru animale de companie recomandă, de obicei, diete cu prescripție veterinară pentru a începe un studiu de eliminare a dietei.
S-ar putea să vă puteți gestiona câinele ulterior cu o hrană pentru câini fără prescripție medicală, ținând cont de potențialele apariții în cazul în care alimentele conțin alergenul la care este sensibil câinele dvs. Sub supravegherea medicului veterinar sau a medicului dermatolog veterinar, astfel de erupții ar fi ușor de prins după ce ați făcut o lucrare inițială amănunțită.
Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.