Indiferent dacă se întâmplă la un pui sau la un câine adult, anxietatea de separare apare atunci când câinele experimentează un stres extrem când îl lăsați singur în casă. Simptomele pot varia, dar de cele mai multe ori, animalul se va comporta de parcă ar fi îngrozit să fie singur în casă.
Iată veștile bune: în calitate de proprietar responsabil al unui nou cățeluș, sperăm că deja puneți bazele unui comportament adecvat. Socializarea, expunerea la diverși factori de mediu, dar și participarea la orele de dresaj sau educație canină pot ajuta animalul de companie să adopte obiecieiuri comportamentale sănătoase.
Care este diferența dintre anxietatea de separare și comportamentul canin normal?
Anxietatea de separare este o afecțiune gravă și depășește scâncetele ocazionale când plecați din casă sau ciorapul mărunțit care vă așteaptă la întoarcere. De asemenea, nu este același lucru cu plictiseala și, spre deosebire de un pic de răutate când câinele dvs. este lăsat singur, anxietatea de separare este rezultatul stresului legitim.
Înainte de a eticheta pernele distruse cu anxietate canină, asigurați-vă că nu este un caz de comportament învățat neadecvat.
- Câinele înțelege cu adevărat bunele maniere, chiar și atunci când nu îl urmăriti?
- Este antrenat 100% să își facă nevoile afară ?
- Petrece suficient timp afară pentru a-și consuma energia?
Unul dintre cele mai bune moduri de a vedea ce se întâmplă cu adevărat în absența dvs. este să înregistrați audio sau video comportamentul câinelui în timp ce sunteți plecat.
Care sunt semnele anxietății de separare a câinelui?
Câinii pot prezenta stres în multe feluri, deci nu există niciun semn care să definească anxietatea canină. În schimb, există o varietate de simptome. Unul sau două dintre ele, mai ales dacă se întâmplă doar ocazional, s-ar putea să nu fie un semn de alarmă. Dar dacă câinele dvs. prezintă mai multe simptome în mod regulat, este posibil să sufere de de anxietate de separare.
Iată câteva comportamente pe care le poate prezenta câinele:
- Comportamente anxioase, cum ar fi scânceturile sau tremuratul în timp ce sunteți plecat sau în timp ce vă pregătiți să plecați.
- Lătrat sau urlet excesiv.
- Acțiuni distructive, cum ar fi mestecarea sau săparea, în special în jurul ușilor sau ferestrelor.
- Accidente în casă – urinare sau defecare.
- Salivație excesivă, salivare sau gâfâit.
- Încercări disperate și prelungite de a scăpa de detenție, care pot duce la răniri grave.
Ce poți face în legătură cu anxietatea de separare a cățelului?
Conform opiniei expertului Vet4Pet în educație canină, un animal prezintă semne de anxietate de separare când nu este educat corespunzator. Alintatul excesiv și permisivitatea pot duce la comportamente neadecvate și dăunătoare psihicului animalului dvs.
Din fericire, această situație poate fi gestionată ușor! Primul pas este programarea unei vizite la un cabinet veterinar pentru a elimina potențialele probleme de sănătate care modifică comportamentul animalului dvs. Dacă acesta este sănătos, un medic veterinar vă poate îndruma către ședințe de dresaj și recuperare comportamentală.
În cadrul clinicii veterinare Vet4Pet, oferim ședințe de recuperare comportamentală canină pentru combaterea și prevenirea obiceiurilor nesănătoase la câini. Ține cont: animalul tău de companie are nevoie de o rutină și un set concret de reguli pe care să le urmeze. Fără acestea, poate cădea cu ușurință în capcana anxietății de separare. Mai multe detalii aici.