Care Sunt Semnele Clinice Ale Unui Câine Cu Piometru?

 

Piometrul la câini este definit ca o infecție în uter. Este o afecțiune gravă care pune viața în pericol și trebuie tratată prompt. Piometrul este adesea rezultatul modificărilor hormonale ale tractului reproductiv.

 

Cum ajung bacteriile în uter?

Colul uterin este poarta de intrare spre uter. Acesta rămâne bine închis, cu excepția perioadei de estru. Când este deschis, bacteriile care se găsesc în mod normal în vagin pot intra destul de ușor în uter.

Dacă uterul este normal, mediul este advers supraviețuirii bacteriene; cu toate acestea, atunci când peretele uterin este îngroșat și chistic, există condiții perfecte pentru creșterea bacteriană. În plus, atunci când există aceste condiții anormale, mușchii uterului nu se pot contracta corect. Aceasta înseamnă că bacteriile care intră în uter nu pot fi expulzate.

 

Când apare piometrul?

Piometrul la câini poate apărea la femele tinere, dar și la cele de vârstă mijlocie; cu toate acestea, este cel mai frecvent la câinii mai în vârstă. După mulți ani de cicluri, peretele uterin suferă modificările care favorizează această boală.

 

Care sunt semnele clinice ale unui câine cu piometru?

Semnele clinice depind de colul uterin. Dacă este deschis, puroiul se va scurge din uter prin vagin spre exterior. Este adesea observat pe piele sau pe blană, sub coadă sau pe așternuturi și mobilier pe care câinele s-a așezat. Febra, letargia, anorexia și depresia pot fi sau nu prezente.

Dacă colul uterin este închis, puroiul care se formează nu este capabil să se scurgă spre exterior. Se adună în uter provocând distensia abdomenului. Bacteriile eliberează toxine care sunt absorbite în circulație. Acești câini se îmbolnăvesc adesea foarte repede. Sunt anorexici, foarte deshidratați și foarte deprimați. Vărsăturile sau diareea pot fi, de asemenea, prezente.

Toxinele din bacterii afectează capacitatea rinichilor de a reține lichidul. Se produce o creștere a producției de urină, iar câinele bea apă excesiv.

 

Cum este pus diagnosticul?

Un medic veterinar va recomanda un set amănunțit de analize de laborator, dar și o ecografie veterinară. Cu ajutorul acestor informații poate stabili cel mai bun tratament pentru un câine cu piometru.

 

Cum se tratează piometrul?

Tratamentul preferat este îndepărtarea chirurgicală a uterului și ovarelor câinelui. Câinii diagnosticați în stadiul incipient al bolii sunt candidați chirurgicali foarte buni. Operația este doar puțin mai complicată decât o sterilizare.

Cu toate acestea, majoritatea câinilor sunt diagnosticați când sunt destul de bolnavi, astfel încât operația nu este la fel de ușoară ca aceeași la un câine sănătos. Lichidele intravenoase sunt deseori necesare înainte și după operație. Antibioticele sunt, de asemenea, necesare pentru o perioadă de timp după operație.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.