Ce Boli Poate Lua Câinele Din Apă?

 

Pe timpul verii, și nu numai, proprietarii trebuie să fie conștienți de bolile transmise de apă la care animalul lor de companie ar putea fi expus. Mediile de apă, în special corpurile de apă naturale, sunt un cămin primitor pentru bolile care pot fi transmise de la un animal la altul. Unele dintre aceste boli sunt ușor de tratat și reprezintă o amenințare mică, în timp ce altele pot fi devastatoare.

 

Ce se ascunde în apă?

Boala transmisibilă prin apă este dificilă pentru proprietari, deoarece de cele mai multe ori pericolul nu este evident. Iată câteva dintre cele mai frecvente boli transmise de apă la câini, împreună cu semne pe care le-ați putea vedea, tratamente și posibile rezultate ale infecției.

 

Leptospiroză – tratabilă, dar poate fi fatală în cazuri severe

Leptospiroza este cauzată de bacterii ( Leptospira spp .) Care au distribuție la nivel mondial și pot infecta orice mamifer.

Câinii contractă boala prin contactul cu urina sau apa infectată, dar nu toți câinii infectați se îmbolnăvesc.

Cele mai frecvente semne raportate la câini sunt febra, anorexia, vărsăturile și diareea, dar semnele pot varia. La unii câini au fost raportate leziuni ale rinichilor și ficatului.

Terapia cu antibiotice este necesară pentru a curăța organismul, iar îngrijirea de susținere și spitalizarea sunt necesare în cele mai grave cazuri.

Prognosticul depinde de severitatea leziunilor organelor și de prezența (sau absența) complicațiilor. Ratele mortalității sunt de 20%, deși unii experți raportează rate de mortalitate de până la 70% la persoanele cele mai afectate.

Vaccinarea poate ajuta la prevenirea infecției, dar poate să nu ofere protecție completă.

 

Giardia – tratabilă cu rezultate bune pe termen lung

Giardia este cauzată de protozoare ( Giardia spp .) Cu o distribuție geografică largă.

Diareea este cel mai frecvent semn clinic, dar mulți câini sănătoși au organisme giardia în scaun.

Terapia cu antibiotice cu metronidazol, sunt utilizate pentru a trata câinii simptomatici, iar prognosticul pe termen lung este foarte bun.

 

Pitioza – rară, dar gravă și adesea fatală

Pitioza este cauzată de un tip de ciupercă ( Pythium insidiosum ) care provoacă infecții foarte grave și adesea fatale ale pielii sau ale tractului intestinal.

Semnele clinice includ leziuni cutanate ulcerate, care nu se vindecă, pierderea în greutate, vărsături, diaree și scaune sângeroase.

Chirurgia pentru îndepărtarea leziunilor de pe piele și din intestin este tratamentul de alegere pentru această boală, dar de multe ori leziunile sunt prea extinse pentru a fi eliminate.

Medicamentele anti-fungice orale pot fi încercate în cazurile în care intervenția chirurgicală este imposibilă, dar rareori au succes în vindecarea bolii. Din fericire, această infecție este rară în România.

 

Prototeicoza – la câinii imunosupresați poate fi fatală

Prototeicoza este cauzată de o algă ( Prototheca spp. ) Găsită în regiuni calde și umede.

Deși mulți câini intră în contact cu acest organism, bolile sunt rare și adesea asociate cu imunosupresia.

Organismul poate provoca leziuni ale pielii, precum și semne ale sistemului nervos central (cum ar fi convulsii, orbire și necoordonare) și diaree, vărsături și pierderea în greutate dacă este implicat intestinul gros.

Tratamentul cu agenți antifungici a fost eficient; majoritatea câinilor cu infecție clinică cedează bolii.

 

Ce pot face pentru a-mi proteja câinele, dar totuși să-i las să se distreze în apă?

 

Cunoașteți riscurile pentru zona dvs. și protejați-vă animalul de companie (și pe dvs.) urmând câteva reguli simple atunci când vine vorba de reducerea șanselor de a contracta o boală transmisibilă prin apă.

  • Acordați atenție semnelor afișate în jurul zonelor de apă. Dacă semnele spun că o zonă nu este sigură pentru înot sau pescuit, probabil că nu este sigură nici pentru câinele dumneavoastră.
  • Nu vă jucați cu animalele de companie și nu beți apă cu miros de ou putrezit sau pești morți care plutesc în ea. Este probabil contaminata cu un agent patogen sau poluant.
  • Apa cristalină ca cea găsită în cursurile de munte nu este la fel de sigură. Când faceți drumeții cu câinele dvs., cel mai bine este să aduceți propria sursă de apă sau să purtați cu dvs. un sistem de purificare a apei. Apa poate fi contaminată cu giardia.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.