Ce este calicivirusul felin?

 

Calicivirusul felin este un virus responsabil pentru infecții respiratorii superioare la pisici. Acest virus infectează pisicile din întreaga lume și poate provoca boli atât la speciile de pisici domestice, cât și la cele exotice. Deși mai mulți viruși și bacterii diferite pot provoca boli respiratorii la pisici, calicivirusul este unul dintre cei mai comuni agenți infecțioși.

Care sunt semnele clinice ale unei infecții cu calicivirus?

Semnele clinice tipice ale unei infecții ale căilor respiratorii superioare implică nasul și gâtul, cum ar fi:

  • strănutul,
  • congestia nazală,
  • conjunctivita (inflamația membranelor care acoperă pleoapele)
  • scurgeri din nas sau ochi.

În plus față de aceste simptome tipice, pisicile cu infecție cu calicivirus dezvoltă adesea ulcere la nivelul limbii, palatului dur, gingiilor, buzelor sau nasului. Aceste pisici vor saliva excesiv, deoarece ulcerele sunt foarte dureroase. Alte semne nespecifice ale unei infecții ale căilor respiratorii superioare include:

  • anorexia,
  • letargia,
  • febra,
  • ganglionii limfatici măriti

Cum se infectează o pisică cu calicivirus?

Calicivirusul este extrem de contagios, iar pisicile infectate pot transmite virusul prin salivă sau secreții din nas sau ochi. Dacă o pisică infectată strănută, particulele virale din aer pot fi pulverizate la câțiva metri prin aer.

Virusul poate supraviețui până la o săptămână într-un mediu contaminat (și posibil mai mult într-un loc răcoros și umed). Pisicile susceptibile pot dezvolta o infecție prin contactul direct cu o altă pisică infectată sau prin expunerea la un mediu contaminat. Persoanele care au atins obiecte contaminate sau o pisică infectată pot răspândi virusul și la pisicile sensibile.

Deși toate pisicile sensibile pot dezvolta o infecție cu calicivirus, simptomele tind să fie mai severe la pisoii tineri.

Cât durează o infecție tipică cu calicivirus?

Odată ce o pisică este expusă la calicivirus, aceasta va trece printr-o perioadă de incubație de 2-6 zile înainte de a dezvolta semne clinice care durează de obicei 14-21 de zile. În tot acest timp, pisica va fi potențial infecțioasă pentru alte pisici.

După recuperarea aparentă a bolii, până la jumătate din toate pisicile infectate pot deveni purtătoare si vor continua să transmita virusul.  Pisicile de sex feminin care sunt purtătoare ale acestui virus pot transmite infecția pisicilor nou-născuți.

 

Cum este diagnosticată o infecție cu calicivirus?

În majoritatea cazurilor, un diagnostic prezumtiv al unei infecții cu calicivirus se bazează pe semnele clinice caracteristice, mai ales dacă sunt prezente ulcere. Un diagnostic definitiv al virusului poate fi pus numai de un medic veterinar specialist.

Diagnosticul poate fi confirmat prin colectarea de probe de celule și secretii din gură, nas sau ochi și transmiterea acestor probe la un laborator pentru teste specializate, cum ar fi izolarea virală, identificarea printr-un test PCR (reacție în lanț polimerază) sau colorarea imun-histochimică.

Dacă o pisică prezintă simptome respiratorii persistente, medicul veterinar vă va recomanda teste de diagnostic suplimentare, cum ar fi o radiografie toracică sau craniană, teste de sânge sau teste de cultură.

 

Cum se tratează o infecție cu calicivirus?

Majoritatea pisicilor cu o infecție cu calicivirus necomplicată pot fi tratate simptomatic acasă. Deplasarea medicului veterinar la domiciliu poate diminua stresul cauzat de o deplasare. Acesta vă poate prescrie un medicament pentru ochi care trebuie aplicat local dacă pisica dumneavoastră are o secreție purulentă (verde / galbenă). De asemenea, vizita medicului veterinar la domiciliu il poate ajuta pe doctor sa monitorizeze starea amicului dvs. Blanos.

Pisicile cu congestie nazală sau a căilor respiratorii pot beneficia de o umidificare crescută a mediului, cum ar fi dus într-o baie cu aburi timp de 10-15 minute de mai multe ori pe zi.  Dacă o pisică este deshidratată, deprimată sau are un caz sever de boală, medicul veterinar vă va recomanda un tratament intensiv, inclusiv lichide intravenoase și alte tratamente de susținere.

 

Cum pot fi prevenite infecțiile cu calicivirus?

Deoarece calicivirusul este o boală extrem de infecțioasă și pisicile aparent sănătoase pot fi purtătoare ale bolii, poate fi dificil să preveniți expunerea pisicii la virus.

Urmărirea unor bune practici de igienizare, cum ar fi spălarea bine a mâinilor înainte și după mângâierea unei alte pisici, va reduce probabilitatea de a răspândi boala la pisica ta.

Pisicile sensibile pot avea o infecție prin contactul direct cu o altă pisică infectată sau prin expunerea la obiecte precum perii, boluri pentru mâncare, cutii de gunoi, jucării pentru pisici sau pături care au fost contaminate cu secreții infecțioase. Obiectele care au fost contaminate cu calicivirus pot fi dezinfectate prin înmuiere timp de cel puțin 10-15 minute într-o soluție de înălbitor și apă (1 parte înălbitor la 32 părți apă).

Vaccinurile de bază pentru pisici  includ imunizarea împotriva calicivirusului și vor ajuta la reducerea severității bolii și la scurtarea duratei bolii dacă pisica este expusă.

 

Familia mea este în pericol?

Calicivirusul este foarte specific speciei și nu prezintă niciun risc pentru oameni sau alte specii de animale.

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.