Ce este un accident vascular cerebral la pisică?

Dacă pisica ta suferă un accident vascular cerebral, poate fi cu adevărat înfricoșător și este important să te duci rapid la veterinar, astfel încât să poată primi orice tratament de care au nevoie. Accidentul vascular cerebral la pisici apare mult mai rar decât la om, dar un accident vascular cerebral este încă clasificat drept o urgență medicală. Dacă pisica ta suferă un accident vascular cerebral, este important să cauți rapid asistență veterinară pentru a te asigura că are cele mai mari șanse de recuperare.

Ce este un accident vascular cerebral la pisică?

 

Un accident vascular cerebral la pisică se referă la reducerea bruscă a aportului de sânge la creier. Există două tipuri de accident vascular cerebral – ischemic, care este de obicei cauzat de un cheag în vasul de sânge și hemoragic, care apare atunci când există sângerări în creier din cauza unei rupturi a vasului de sânge.
Creierul are nevoie de un aport constant de sânge pentru a aduce oxigen și substanțe nutritive și pentru a îndepărta deșeurile din celulele creierului. Atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului eșuează, funcția sa va fi grav perturbată și țesutul ar putea fi chiar distrus.

Care sunt cauzele?

 

Există mai multe cauze posibile pentru accident vascular cerebral la pisici, inclusiv:
Traumatism cranian
Traumatisme corporale
Tumoare pe creier
Tumori în altă parte a corpului
Boala de inima
Defecte genetice
Insuficiență renală
Diabet
Infecție parazitară, cum ar fi viermi pulmonari
Ingerarea de toxine care cauzează sângerări, cum ar fi warfarina în otrava de șobolan
Hipertiroidism
Tensiune arterială crescută
Boala Cushing (hiperadrenocorticism)

Simptome de accident vascular cerebral la pisică

 

Simptomele accidentului vascular cerebral al pisicii vor depinde de locul în care apare, de cât de mult este afectat țesutul cerebral și de cât de grave sunt efectele. Unele simptome pe care ar trebui să le urmărești includ:
Miscarea pisicii în cercuri
Apăsarea capului pe obiecte
Mers neobișnuit (afectând uneori doar o parte a corpului)
Slăbiciune sau instabilitate
Înclinarea capului
Mișcări anormale ale ochilor
Comă
Convulsii
În cazuri extreme, moartea
Multe dintre aceste simptome ale accidentului vascular cerebral la pisică nu sunt specifice acestei afecțiuni și pot indica alte boli, deci este important să solicitați sfatul medicului veterinar. În special, apariția „bolii vestibulare” poate provoca unele dintre aceste simptome – o înclinare a capului și pierderea echilibrului pe o parte, precum și mișcări rapide ale ochilor. Veterinarul va evalua pisica și va putea oferi sfaturi cu privire la modul cel mai bun de a diagnostica și trata animalul tău de companie.

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.