Ce Este Uretrostoma? Medicii Vet4Pet Îți Răspund La Întrebare!

Motanii, în special cei sterilizați, sunt cei mai predispuși la o obstrucție uretrală. Aceste obstrucții sunt ușor de observat de către proprietari și, de accea, o vizită la un cabinet veterinar nu trebuie amânată! Citește în continuare despre uretrostoma la motan!

 

Ce Este Obstrucția Uretrală La Motan?

Obstrucția uretrală sau blocajul urinar la motan este o afecțiune care îi poate pune viața în pericol amicului tău blănos. Blocajul urinar la pisici este considerat o urgență medicală, de aceea, medicii veterinari Vet4Pet recomandă solicitarea serviciilor veterinare cât mai repede posibil.

Uretra motanilor, spre deosebire de cea a pisicilor, este foarte îngustă și poate fi blocată de cristale sau mici calculi urinari. Astfel, fluxul de urină poate fi interupt total sau parțial, motanul putând elimina doar câteva picături de urină sau nu. Proprietarii care se regăsesc în această situație trebuie să programeze o vizită la o clinică veterinară sau să solicite o deplasare la domiciliu a unui medic veterinar. Prin palpare, medicul poate identifica discomfortul și poate sugera cea mai bună abordare în această situație.

Primul pas în blocajul urinar la motan este folosirea unei sonde pentru golirea vezicii. Însă, dacă dificultatea de urinare și bocajul persistă peste 3 zile, va fi recomandată intervenția chirurgicală veterinară de uretrostomă. Doctorul veterinar chirurg îi poate salva viața amicului tău blănos prin această procedură!

Ține cont: dacă ignori sfatul medicului sau pur și simplu amâni intervenția chirurgicală, riști să îți pierzi amicul blănos. În aproape toate cazurile, blocajul urinar la motan nu se va rezolva de la sine.

 

Ce Este Uretrostoma Și De Ce Este Recomandată?

Uretrostoma este o procedură de chirurgie veterinară recomandată frecvent în cazul motanilor. Această intervenție indepărtează cea mai îngustă parte a uretrei (tubul care transportă urina de la vezică la exterior), permițând urinarea mai ușoară cu un risc mai mic de reobstrucție.

Medicul veterinar specialist va efectua un consult pre-chirurgical care include ecografii veterinare abdominale, dar și analize veterinare de laborator.  Această evaluare va permite medicului să evalueze starea de sănătate a animalului, să-l stabilizeze hemodinamic înainte de operație, dar și să se asigure care este cea mai bună abordare din punct de vedere anestezic.

 

Care Sunt Riscurile Acestei Proceduri Chirugicale?

In general, riscul acestei proceduri chirurgicale veterinare este destul de scăzut în cazul motanilor sănătoși. De cele mai multe ori, principala problemă este impiedicarea amicului tău blănos să lingă locul operației, deoarece poate duce la sângerare sau chiar redeschiderea operației.

 

Cum Trebuie Îngrijit Post-Chirurgical Un Motan După Intervenție?

Un motan cu uretrostomă trebuie să fie monitorizat îndeaprope după intervenția chirurgicală. Acesta va purta un guler Elizabetan pentru a preveni autotrauma. Ține cont că linsul excesiv poate impedica vindecarea și poate duce la infecție. Urmează sfatul medicului îndeaproae pentru a-l ajuta pe amicul tău blănos să-și revină după operația veterinară.

Alte aspecte de care trebuie să ții cont legat de îngrijirea post-chirurgicală a unui motan cu uretrostomă includ:

  • Restrângerea activității și a mișcării în primele zile de după operație;
  • Ținerea amicului blănos într-o singură incăpere;
  • Limitarea interacțiunii cu alte animale de companie;
  • Admnistraterea unor medicamente conform instrucțiunilor medicului veterinar.

Este Mai Predispus La Infecții Urinare Un Motan Cu Uretrostomă?

Dacă sunt urmate toate instrucțiunile doctorului veterinar, riscul unei infecții urinare la motan este scăzut. Este recomandat înlocuirea nisipului din litieră cu un produs sub formă de peleți, oferirea apei de băut în abundență, dar și administrarea unui supliment alimentar pentru sănătatea tractului urinar.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.