Diareea La Pisici

Ce este diareea?

Diareea se referă la mișcări intestinale neformate sau libere, de obicei cu cantitate și frecvență crescute. Este rezultatul mișcării mai rapide a materialelor fecale prin intestin, combinată cu absorbția scăzută a apei, nutrienților și electroliților.

Diareea nu este o boală, ci mai degrabă este un semn al multor boli. Există multe cauze ale diareei. Diareea poate apărea ca singur semn, ca unul dintre mai multe semne ale unei probleme de sănătate mai generalizată sau cu semne care rezultă din diaree prelungită sau severă.

Cum pot spune dacă pisica mea are diaree? 

Schimbările în dietă pot duce la modificări temporare ale scaunului. Dacă scaunele lichide sau semi-lichide frecvente persistă mai mult de două zile, trebuie să consultați medicul veterinar.

Dacă aveți mai multe pisici, atunci este important să încercați să determinați dacă mai multe pisici au diaree. O discuție cu un specialist sau o deplasare a medicului veterinar la domiciliu vă poate ajuta în această situație.

Care sunt unele cauze ale diareei?

Diareea nu este o boală în sine, ci un semn clinic care poate reflecta una sau mai multe probleme de sănătate diferite. Cele mai multe implică un anumit grad de inflamație a uneia sau mai multor zone ale tractului gastrointestinal (GI).

Tractul gastro-intestinal este tubul continuu care mișcă alimentele din gură în anus. Agenții infecțioși, cum ar fi bacteriile, virușii, coccidiile și viermii intestinali, sau iritanții neinfecțioși, cum ar fi toxinele chimice sau plantele otrăvitoare sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale inflamației. Intoleranța alimentară sau alergiile la anumite ingrediente ale unei diete pot fi, de asemenea, responsabile de diaree.

Cum se determină cauza diareei?

De obicei, medicul veterinar vă va cere să aduceți cu dvs. o probă reprezentativă de material fecal proaspăt. Pe lângă un examen clinic amănunțit, medicul veterinar vă poate recomanda teste de diagnostic suplimentare. Testele de diagnosticare aprofundate pot include analize de sânge, scaun și probe de tampon rectal pentru examinarea paraziților, testarea și cultura ADN, radiografii (raze X) și examen endoscop.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.