Excesul De Greutate Și Durerea La Pisici

 

 

Este obezitatea într-adevăr o problemă pentru pisici?

Peste 50% dintre pisicile și câinii din America de Nord sunt supraponderali sau obezi. Aceste niveluri epidemice se reflectă și în populația umană. Obezitatea la animalele de companie este acum cel mai important aspect cu care trebuie să se confrunte proprietarii de animale de companie. Efectele obezității la pisici sunt de mare anvergură, deoarece contribuie la multe alte boli și scurtează viața pisicilor.

 

Ce alte afecțiuni medicale sunt asociate cu obezitatea la pisici?

Pentru pisicile supraponderale și obeze, o preocupare majoră este riscul dramatic crescut de diabet zaharat. În plus, obezitatea crește riscul și consecințele bolilor de inimă și ale multor tipuri de cancer.

„Obezitatea contribuie la multe alte boli și scurtează viața pisicilor.” – Dr. David Alexandru, medic veterinar

Chiar mai frecvente decât diabetul, excesul de greutate și obezitatea creează mediul perfect pentru problemele articulațiilor și osteoartrită (OA), ducând la dureri cronice. Un studiu a arătat că 90% dintre pisicile cu vârsta de peste 10 ani au avut radiografii care au arătat o deteriorare semnificativă a mai multor articulații – atât la nivelul picioarelor, cât și al coloanei vertebrale. Este nevoie de ani de leziuni articulare pentru ca astfel de modificări să apară pe o radiografie. Aceasta înseamnă că pisicile supraponderale sau obeze își ”traumatizează” articulațiile pe o perioadă foarte lungă înainte de a putea vedea dovezi clinice ale acestor leziuni.

 

Există mai mult în această legătură între obezitate/exces de greutate și durere?

Până de curând, medicii veterinari credeau că creșterea durerii și a inflamației asociate cu OA la pisicile supraponderale și obeze are ca principală cauză uzura crescută a articulațiilor. Ceea ce știm acum este că țesutul adipos este foarte activ din punct de vedere biologic și secretă hormoni și alte substanțe chimice care provoacă și intensifică inflamația la pisici.

Un hormon numit leptina, este produs de celulele adipoase și provoacă inflamație atunci când se infiltrează în articulații. În plus, leptina poate influența modificările osoase asociate cu OA. În cele din urmă, inflamația poate afecta răspunsurile organismului la alți hormoni, cum ar fi cortizolul și insulina, dezechilibrând și mai mult încercările organismului de auto-reglare și influențând cantitatea și amploarea durerii pe care pisicile o resimt. Mesajul de bază important este că grăsimea în sine contribuie la inflamație, inflamația este o parte a durerii asociate cu OA și bolile degenerative ale articulațiilor, supraponderalitatea sau obezitatea contribuie la acest cerc vicios.

 

Cum pot spune dacă pisica mea este supraponderală sau obeză?

Cea mai sigură modalitate de a evalua starea corpului unei pisici este cu o examinare practică. Există trei zone cheie ale corpului de evaluat:

Chiar în spatele omoplaților, ar trebui să puteți simți cu ușurință coastele individuale cu degetele.

La capătul cutiei toracice, unde începe partea inferioară a spatelui, ar trebui să simți o adâncitură clară – asemănătoare cu forma unei clepsidre – pe părțile laterale ale pisicii.

Deși unele pisici au un pliu de piele care „coboară” între picioarele din spate, abdomenul real ar trebui să se simtă „în sus”. Dacă ar trebui să trasezi o linie de-a lungul abdomenului de la capătul sternului până la pelvis, unghiul ar trebui să fie între 30 și 45 de grade.

Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, există șanse ca pisica ta să fie într-o stare bună a corpului, ceea ce va contribui la un stil de viață fără durere.

 

Știu că pisica mea este supraponderală. Ce pot sa fac?

Medicul veterinar este cea mai bună resursă pentru evaluarea greutății felinelor. O anumită hrană și o anumită cantitate de hrană pe zi vor fi recomandate. Vi se va oferi îndrumări despre cum să oferiți acea porție în funcție de stilul de viață, confort și nevoile individuale ale pisicii dvs. Dacă există deja suspiciunea de osteoartrită, reducerea inflamației și a durerii vă va ajuta pisica să devină mai activă, ceea ce va accelera pierderea în greutate adecvată.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.