Hematomul Urechii La Câini: Ce Este De Făcut?

Ce este un hematom?

Un hematom este o masă localizată de sânge care este limitată într-un organ sau țesut. Cel mai frecvent tip de hematom la câine este cel care afectează lamboul urechii. Aceasta se numește othematom.

 

De ce apar hematoamele?

Hematoamele urechii apar atunci când un vas de sânge din ureche izbucnește și sângerează în spațiul dintre cartilajul urechii și piele. Acest lucru este cel mai frecvent asociat cu traume, cum ar fi zgârierea, scuturarea urechilor sau mușcătura rănilor.

Câinii cu infecții ale urechii pot scutura violent din cap sau zgâria urechile provocând un hematom. În unele cazuri, poate exista o bucată de material străin depus în canalul urechii, cum ar fi o căpușă sau o bucată de iarbă.

Câinii cu urechi lungi prezintă un risc mai mare de a dezvolta hematoame ale urechii. Animalele de companie cu tulburări de coagulare sau sângerare pot dezvolta, de asemenea, hematoame, cu sau fără antecedente de traume.

 

Cum se tratează un hematom?

Hematomul trebuie tratat cât mai curând posibil pentru a evita o desfigurare permanentă.

Metoda de tratament recomandată este corectarea chirurgicală a hematomului. Tehnica chirurgicală reală variază în funcție de circumstanțele individuale și de preferințele medicului veterinar, dar implică întotdeauna aceiași pași de bază. În primul rând, pielea peste hematom este incizată chirurgical pentru a scurge sângele și a elimina orice cheaguri de sânge. Apoi, spațiul gol (numit spațiu mort) este îndepărtat prin plasarea a numeroase suturi prin ureche, care vor promova formarea controlată a țesutului cicatricial, reatașând cartilajul pe piele și contribuind la prevenirea recurenței viitoare. Un canal de scurgere poate fi plasat pentru a favoriza drenajul. Acesta poate fi susținut de un bandaj sau alt material aplicat direct pe ureche sau prin bandajul urechii de cap.

Pe lângă tratarea hematomului, este important să se trateze și cauza principală, care în multe cazuri este o infecție sau o alergie. Odată ce hematomul a fost corectat chirurgical, dacă se găsește o cauză subiacentă a problemei urechii, cum ar fi o infecție, o alergie sau un corp străin, aceasta va fi tratata.

Othematomul va dispărea cu timpul, la fel ca o vânătaie, fara o interventie din partea medicului?

Dacă nu este tratat, hematomul poate fi reabsorbit încet, dar inflamația asociată va afecta țesuturile urechii, rezultând o ureche distorsionată, în formă de conopidă. Hematoamele urechii la animale sunt foarte dureroase ș trebuie evaluate si tratate imediat.

 

Poți doar să drenezi umflătura?

Drenajul poate duce la o corecție temporară, dar în majoritatea cazurilor, hematomul revine în decurs de una până la două zile. Cu cât hematomul este lăsat netratat, cu atât este mai mare probabilitatea de deteriorare permanentă și desfigurare. Drenajul poate fi utilizat dacă hematomul este foarte mic sau dacă pacientul nu poate fi supus unei intervenții chirurgicale din anumite motive.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.