Ce este gastrita?
Gastrita este definită ca inflamația mucoasei stomacului. Poate să apară ca un episod scurt (acut) sau să aibă o durată lungă (cronică).
Care sunt semnele gastritei?
Cele mai frecvente semne clinice asociate gastritei sunt vărsăturile bruște și scăderea apetitului (anorexie). Alte semne clinice pot include: deshidratare, letargie sau depresie, sete crescută, sânge în vărsături sau fecale și dureri abdominale.
Gastrita acută este de obicei autolimitată și are o durată scurtă (mai puțin de 24 de ore). În mod normal, cauza nu este descoperită, deoarece semnele clinice se rezolvă înainte de efectuarea testelor de diagnostic.
Ce cauzează gastrita?
Gastrita acută apare mai frecvent la pisoi sau la pisicile curioase, care mănâncă lucruri pe care nu ar trebui să le mănânce ( indiscreție dietetică ).
De asemenea, gastrita la pisica poate fi provocată de stress, fără o cauză anume. De exemplu, o simplă vizită la veterinar, scoaterea din casă sau vaccinarea pot provoca episoade de gastrită. Medicii veterinari Vet4Pet recomandă deplasarea medicului veterinar la domiciliu pentru a limita stresul.
Unele dintre cauzele sau afecțiunile comune asociate cu gastrita la pisici includ:
- Antibiotice
- Toxine fungice
- Tumoră de celule mastocitare
- Antiinflamatoare
- Gastrinom sau alte neoplazii
- Matrite
- Iritanti chimici
- Mingi de păr
- Mâncare excesivă
- Chimioterapie
- Otravire cu metale grele
- Pancreatită
- Corticosteroizi
- Gastrita idiopatică (cauză necunoscută)
- Peritonită
- Cetoacidoza diabetică
- Boală mediată imun
- Plante otrăvitoare
- Indiscreția dietetică
- Infecții (bacteriene sau virale)
- Mancare stricata
- Boala endocrină
- Boala inflamatorie a intestinului Stres
- Alergie la mancare
- Paraziți intestinali
- Toxine
- Corp strain
- Boală de rinichi Infecție uterină
- Infecție fungică
- Boală de ficat
Cum este diagnosticată gastrita?
Numai un medic veterinar specialist poate pune diagnoticul de gastrită la pisici. Evitați tratarea animalului cu ajutorul informațiilor de pe internet, fiindcă îi pot inrăutății starea.
Testele pentru gastrită pot include analize de sânge, analize de urină, teste fecale, ecografii abdominale și endoscopie. În cazurile acute, sunt necesare doar diagnostice minime, cum ar fi teste de sânge și urină.
Cum se tratează gastrita la pisici?
Tratamentul se bazează pe cauza specifică. Inițial, gastrita la pisici se poate trata cu anti-acide, însă numai la recomandarea medicului veterinar. Dacă starea de sănătate a pisicii tale se înrăutățește treptat, trebuie să faceți o vizită la un cabinet veterinar.
Se recomandă:
- Limitarea accesului la mâncare timp de 8-12 ore
- Oferirea frecventă de cantități mici de apă în primele 24 de ore. Dacă lichidele nu pot fi administrate pe cale orală fără a provoca vărsături, solicitați imediat tratament veterinar
- dacă nu există vărsături, oferiți o cantitate mică dintr-un aliment foarte digerabil, cu conținut scăzut de grăsimi
- creșterea treptată a cantității de alimente în următoarele două-trei zile
- dacă vărsăturile revin, anunțați medicul veterinar
Tratamentul medical pentru pisicile cu gastrită poate include:
- medicamente anti-emetice sau anti-vărsături
- terapie cu fluide dacă pisica este deshidratată
- protectii gastrointestinale folosite pentru prevenirea ulcerului gastric la pisici
Care este prognosticul pentru gastrită?
Prognosticul este bun pentru cazurile de gastrită acută. Pentru gastrita cronică, prognosticul se bazează pe cauza subiacentă exactă.
Ce trebuie să faci dacă suspectezi că pisica ta suferă de gastrită?
Dacă după limitarea accesului la mâncare vărsăturile nu se opresc, este recomandat să mergeți la o vizită la medicul veterinar. Pisica se poate deshidrata rapid, ceea ce poate duce la complicații serioase. O consultație veterinară de specialitate, investigații de laborator, dar și o ecografie veterinară pot fi recomandate de către medic.
Ține cont că este bine să eviți sfaturile de pe internet! Cea mai bună abordare este o vizită la un cabinet veterinar. Numai un medic veterinar specialist poate determina cu cauza discomfortului digestiv și îl poate ajuta pe amicul tău blănos.