Animalele de companie s-ar putea să nu „înțeleagă” întotdeauna sărbătorile, dar știm că sunt atrase de mirosurile și gusturile delicioase ale unei mese îmbelșugate. Din acest motiv, din păcate, medicii veterinari au mult de lucru în timpul sărbătorilor din cauza urgențelor veterinare.
Sărbătorile sunt deseori marcate de exces. Oamenii tind să mănânce până când nu se simt confortabil și apoi, poate, ceva mai mult. Sărbătorile pot fi, de asemenea, însoțite de distragerea oaspeților, jocuri, cântece și pregătiri. Apoi, este temuta curățenie. Având în vedere atâtea lucruri, este important să fiți deosebit de precauți cu animalele de companie în această perioadă a anului.
Mâncarea obișnuită de sărbători dăunază animalului tău!
Uneori este greu să ne împotrivim unor ochi mari care se uită cu jind la ceea ce mâncâm. Insă, inainte de a ceda acestei rugăminți, trebuie să te gândești bine la următoarele lucruri!
Metabolismul câinilor și pisicilor este considerabil diferit de al nostru, iar unele alimente (asociate frecvent cu mesele de sărbători) sunt toxice și chiar fatale!
#1 Ciocolata
Ciocolata conține un compus, teobromină, care pentru noi oamenii nu este nociv, dar pentru animale, DA! Poate provoca probleme grave sistemului digestiv, atât câinilor, cât și pisicilor. Medicii veterinari Vet4Pet îți recomandă să eviți hrănirea animalului tău cu bomboane, dulciuri sau orice alt aliment asemănător.
#2 Xilitol
Xilitolul este folosit ca înlocuitor al zahărului in diverse produse dietetice și nu numai!
Xilitolul poate provoca scăderi severe ale nivelului de glucoză din sânge la câini/ pisici, rezultând convulsii și, în unele cazuri, leziuni hepatice severe. Chiar și o mică expunere la xilitol poate fi mortală. Chiar și doar câteva fursecuri sau brioșe s-au cunoscut că provoacă toxicitate și chiar moarte.
#3 Aluatul necopt
Aluatul de pâine care conține drojdie poate provoca probleme grave. Drojdia se poate extinde în stomacul animalului tău, rezultând fermentarea și conducând la producția de alcool, ceea ce impiedică sistemul digestiv să funcționeze corect. De cele mai multe ori, după ce un animal mânâncă un aluat, fie el copt sauu necopt, experimentează simptome precum vomitat excesiv, diaree și deshidratare.
#4 Alcool
Asigură-te că animalul tău de companie nu are acces la alcool sub nici o formă, dar mai ales la băuturi dulci și atractive. Alcoolul poate avea multe dintre aceleași rezultate acute pe care le are la oameni.
#5 Stafide și struguri
Stafidele și strugurii pot fi, de asemenea, toxice și pot provoca vărsături severe care duc la insuficiență renală la aproximativ o zi după ingestie.
#6 Oase și resturi de mâncare
Orice animal de companie este tentat să roadă oase, dar și să inghită cu poftă resturi de mâncare. Insă, dacă incurajezi acest comportament, amicul tău blănos iși poate crăpa dinții, tăia gingia și acel os poate rămâne blocat in gât. Acest lucru poate duce la disconfort sever și uneori la o intervenție veterinară chirurgicală.
Ce Trebuie Să Faci Dacă Animalul Tău A Inghițit Un Obiect/ Aliment Periculos?
Dacă amicul tău blănos este văzut mâncând ceva toxic sau prezintă semne neobișnuite, sună medicul veterinar. Ca întotdeauna, intervenția timpurie reduce șansele unor probleme grave! Medicii veterinari Vet4Pet îți pot ajuta animalul de companie, și, de aceea, oferă și servicii de deplasare la domiciliu medic veterinar pentru o intervenție cât mai rapidă!
Dacă ai întrebări sau nelămuriri, ar trebui să vizitezi întotdeauna sau să te adresezi medicului veterinar – acestea sunt cea mai bună resursă pentru a vă asigura sănătatea și bunăstarea animalelor de companie. Evită sfaturile de pe internet, deoarece îi pot face mai mult rău decât bine animalului tău!