Importanța Vaccinării Pisicii Și A Câinelui

Vaccinările sunt esențiale pentru protejarea membrilor familiei voastre prin crearea unui nivel defensiv de anticorpi si pentru a construi imunitatea împotriva bolilor transmisibile. În sensul cel mai simplu, atunci când o pisică sau un câine este vaccinat, el primește un organism care stimulează sistemul imunitar și „comunică” organismului cum să lupte împotriva acestor boli în viitor.

Deși niciun vaccin nu este 100% eficient, vaccinările adecvate îți poate ajuta animalul să reziste bolilor sau să se refacă mult mai repede dacă se infectează. Un medic veterinar specialist poate creea și recomanda schema de vaccinare a animalului in funcție de starea de sănătate a acestuia, dar și a vârstei. O vizită la un cabinet veterinar pentru un control de rutină este esențial in acest proces!

 

De ce să îți vaccinezi animalul de companie?

 

Vaccinurile fac mult mai mult decât să îți protejeze pur și simplu animalul.

Vaccinările de rutină sunt importante chiar și pentru animalele de companie care rămân predominant în interior. Unele dintre cele mai frecvente boli ale câinilor, cum ar fi Parvovirus Canin, Coronavirus Canin, Hepatita Infecțioasă Canină, Virusul Rabiei, Bordetella și Virusul Parainfluenza Canin, sunt potențial aeriene sau sunt cunoscute a fi transmise prin aer.

În timp ce pisicile care traisc în aer liber și felinele care trăiesc în gospodăriile cu mai multe pisici sunt mai predispuse la boli, pisicile de interior se pot îmbolnăvi și ele.

Dacă animalul tău de companie are o boală, poate fi foarte dificil de tratat. Chiar și afecțiunile minore pot duce la probleme majore de sănătate. Vestea bună este că majoritatea bolilor sunt ușor de prevenit prin vaccinarea de rutină.

 

Tipuri de vaccinuri

 

Pisicile și câinii sunt unici și există mulți factori care influențează vaccinările, cum ar fi vârsta, rasa, sexul, mediul / geografia, istoria familială sau genetică, sănătatea generală, riscul de expunere etc.

Medicul veterinar te poate ajuta să evaluezi sănătatea și stilul de viață al animalului tău de companie pentru a recomanda un set și un program adecvat de vaccinuri.

Vaccinuri de bază pentru pisici

  • Calicivirusul felin și rinotraheita felină: cei doi viruși responsabili cel mai frecvent de infecțiile respiratorii superioare la pisici. Sunt viruși extrem de obișnuiți și aproape toate pisicile vor fi expuse la un moment dat în viața lor.
  • Panleucopenia felină: cunoscută și sub denumirea de „tulburare felină”, acest tip de parvovirus se poate dovedi fatal pentru pisicile infectate.
  • Rabia: o boală fatală care se contagiază nu numai cu alte animale, ci și cu oamenii. Vaccinările antirabice pentru pisici sunt obligatorii.

Boli intalnite la pisici

  • Chlamydia: o infecție bacteriană care provoacă conjunctivită severă
  • Leucemia felină (FELV): FELV este o infecție virală care se transmite prin contact direct.
  • Virusul imunodeficienței feline (FIV): FIV este o infecție virală care se transmite prin contact direct.
  • Peritonita infecțioasă felină (PIF): PIF este o infecție virală cea mai frecventă în grupurile mari de pisici. PIF este aproape întotdeauna fatală. Majoritatea pisicilor de casă nu prezintă un risc semnificativ de a contracta această boală.
  • Bordetella: Este o bacterie care provoacă infecții respiratorii superioare foarte contagioase.

Vaccinuri de bază pentru câini

  • Maladia Carre: Este o infecție virală extrem de contagioasă și adesea fatală. Afectează sistemul respirator și nervos.
  • Hepatită: Este o infecție virală a ficatului care poate duce la afectarea severă a rinichilor.
  • Parvovirus: Este o boală virală extrem de contagioasă și adesea fatală, care se caracterizează prin vărsături severe și diaree sângeroasă care duc la deshidratare. Puii sunt deosebit de sensibili.
  • Parainfluenza: Este un virus extrem de contagios care provoacă tuse, pierderea poftei de mâncare, lipsa de energie, scurgeri nazale și febră.

Împreună, aceste 4 vaccinuri sunt adesea administrate într-o singură injecție cunoscută sub numele de vaccin DHPP.

  • Rabia: o boală fatală care se transmite nu numai altor animale, ci și oamenilor. Vaccinările antirabice pentru câini sunt obligatorii.

Boli intalnite la câini

  • Boala Lyme: această boală bacteriană rezultă din mușcăturile unei căpușe. Boala Lyme poate provoca dizabilități permanente și dureroase, cum ar fi insuficiența renală, dureri articulare și musculare prelungite.
  • Leptospiroza: această infecție bacteriană este purtată de multe animale sălbatice și este transmisă cel mai frecvent câinilor prin contactul cu apa infectată, solul, noroiul sau urina. Această boală provoacă boli de ficat și rinichi și poate fi fatală. Este zoonotic, ceea ce înseamnă că, la fel ca rabia, poate fi transmis de la alte animale la oameni.
  • Bordetella: această bacterie contribuie la boala respiratorie cunoscută sub numele de tuse de canisa. Câinii sunt expuși riscului atunci când sunt in facilități de îngrijire și parcuri pentru câini.

 

Ce trebuie să faci pentru o vaccinare corectă a animalului tău de companie?

Medicii veterinari Vet4Pet recomandă o consultație de rutină pentru a stabili schema de vaccinare adecvată pentru câinele sau pisica ta. O vizită la un cabinet veterinar iți poate oferi toate informațiile necesare pentru a avea grijă de amicul tău blănos!

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.