Infecțiile Urechii La Câini (Otita Externă)

Cât de frecvente sunt infecțiile urechii la câini?

Infecția canalului urechii externe (infecția urechii externe) se numește otita externă și este unul dintre cele mai frecvente tipuri de infecții observate la câini. Unele rase, în special cele cu urechi mari, catifelate sau păroase, cum ar fi Cocker, sau câinii ciobanesc englezi vechi, par a fi mai predispuse la infecții ale urechii, dar infecțiile urechii pot apărea la orice rasă.

Care sunt simptomele unei infecții a urechii a cainelui?

Infecțiile urechii sunt dureroase. Mulți câini își vor clătina din cap și își vor scărpina urechile încercând să ușureze disconfortul. Urechile devin adesea roșii și inflamate și dezvoltă un miros neplăcut. Apare de obicei o scurgere neagră sau gălbuie. În cazurile cronice, urechile pot deveni îngroșate, iar canalele urechii devin adesea îngustate (stenotice) din cauza inflamației cronice.

Nu de obicei aceste simptome indică acarieni?

Acarienii urechii la câini pot provoca mai multe dintre aceste simptome, inclusiv o scurgere neagră și scuturarea capului. Cu toate acestea, infecțiile cu acarienii urechii sunt mai frecvente la căței și pisoi. Câinii adulți pot contracta ocazional acarienii urechii de la căței sau pisici care sunt infectați. Acarienii urechii creează un mediu în canalul urechii care duce adesea la o infecție secundară bacteriană sau fungică.

Deoarece aceste simptome sunt similare și înseamnă de obicei o infecție, de ce nu pot să administrez câinelui niște medicamente pentru urechi?

Există mai multe tipuri de bacterii și cel puțin un tip de ciupercă care provoacă de obicei infecții ale urechii. Fără a cunoaște tipul specific de infecție prezent, nu este posibil să știm ce medicament să utilizați. În unele cazuri, problema este un corp străin, un polip sau o tumoare. Tratamentul numai cu medicamente nu va rezolva aceste probleme. Este important ca câinele să fie examinat de un medic veterinar pentru a se asigura că timpanul este intact. Administrarea anumitor medicamente poate duce la pierderea auzului dacă timpanul este rupt. Acest lucru poate fi detectat doar printr-o examinare amănunțită a urechii de către medic.

De unde știi ce medicament să folosești?

În primul rând, canalul urechii este examinat cu un otoscop, un instrument care mărește și luminează. Această examinare permite medicului veterinar să determine dacă timpanul este intact și dacă există material străin în canal.

Următorul pas este examinarea unui eșantion de material din canalul urechii câinelui la microscop pentru a determina tipul de organism care provoacă infecția. Examinarea microscopică la câini este importantă pentru a vă ajuta doctorul veterinar să aleagă medicamentul potrivit pentru a trata canalul urechii inflamate. Testele de cultură și susceptibilitate sunt adesea folosite în infecțiile severe sau cronice ale urechii pentru a se asigura că animalul tău de companie primește medicamentele potrivite.

Cum se tratează infecțiile urechii la câini?

Rezultatele examenului otoscopic și microscopic la câini indică de obicei diagnosticul și cursul tratamentului. Dacă există un corp străin, un dop de ceară sau un parazit în canalul urechii, acesta va fi îndepărtat. Unii câini trebuie să fie sedați pentru aceasta sau pentru a permite o spălare și o curățare amănunțită a urechilor. Mulți câini vor avea mai mult de un tip de infecție prezent (de exemplu, o bacterie și o ciupercă sau două tipuri de bacterii). Această situație necesită de obicei utilizarea mai multor medicamente sau a unui medicament cu spectru larg.

O parte importantă a evaluării pacientului este identificarea bolii de bază. Mulți câini cu infecții cronice sau recurente ale urechii au alergii sau funcție tiroidiană scăzută (hipotiroidism). Dacă se suspectează boala de bază, aceasta trebuie diagnosticată și tratată, altfel animalul de companie va continua să aibă probleme cronice ale urechii.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.