5 Semne Că Animalul Tău De Companie Are O Reacție Alergică

 

Atât câinii, cât și pisicile, pot avea o reacție alergică la numeroși alergeni, ca mușcăturile sau înțepăturile de insecte, medicamente, alimente și substanțe de mediu (cum ar fi mucegaiul, polenul, iarba și acarienii de praf). Este important ca proprietarii de animale de companie să fie familiarizați cu diferitele simptome ale reacțiilor alergice la animale, astfel încât îngrijirea medicală să poată fi administrată în timp util.

Iată 5 semne că un câine/ o pisică are o reacție alergică!

 

Mâncărime

Mâncărimea este una dintre cele mai universale manifestări ale alergiilor la animalele de companie. Mâncărimea poate fi localizată sau generalizată. Unele dintre zonele comune afectate includ membrele, fața, și urechile.

Animalele de companie cu alergii sunt adesea observate mușcând, lingând sau zgâriind în aceste locuri, rezultând o piele inflamată și căderea părului. Câinii și pisicile care suferă de alergii severe ar putea traumatiza pielea, rezultând răni deschise și infecții.

Este recomandat ca la debutul mâncărimii să cereți ajutor de specialitate de la medical dvs. veterinar. In acest fel, se pot preveni infecțiile pielii, dar și alte complicații mult mai serioase.

 

Umflarea feței

Vederea unei pisici sau a unui câine cu fața umflată este un semn de alarmă pentru proprietari. Acest simptom poate apărea pe bot, urechi și în jurul ochilor. O schimbare a aspectului unui animal de companie este mai dramatică și mai vizibilă la animalele de companie cu păr scurt. Zonele care se umflă ca urmare a unei reacții alergice sunt, de asemenea, pruriginoase, astfel încât un animal de companie care se scarpină sau se freacă pe față îi va alerta pe proprietari despre o problemă.

Tratamentul medical oferă, din fericire, o ușurare rapidă pentru animalele de companie care suferă de acest simptom inconfortabil. Este bine de știut că o vizită la un cabinet medical nu trebuie amânată atunci când apare acest simptom. Orice reacție alergică la animale poate rezulta în șoc anafilatic dacă nu este tratată la timp.

 

Urticaria

Urticaria se manifestă cu umflături ridicate pe toată pielea. Ele pot fi sau nu însoțite de mâncărime. Deși nu pune viața în pericol, necesită tratament veterinar urgent pentru confortul animalului dvs.

 

Probleme gastrointestinale

Deși cel mai frecvent asociat cu alimentele care induc alergii, vărsăturile și diareea pot rezulta din orice alergen. Alimentele pe bază de proteine, cum ar fi carnea de vită și produsele lactate, sunt mai susceptibile de a provoca alergii la animalele de companie decât cerealele, iar animalele de companie care devin alergice la un anumit ingredient alimentar pot avea mâncărime, vărsături și / sau diaree.

Diagnosticul alergiilor alimentare la animale este dificil și necesită o dietă pe bază constând dintr-o sursă nouă de proteine ​​(cum ar fi carne de vânat, iepure sau rață) sau proteine ​​hidrolizate, care este mai puțin probabil să provoace inflamații în tractul gastro-intestinal.

Animalele de companie cu mâncărime non-sezonieră ce manifestă vărsături sau diaree ar trebui evaluate pentru alergii alimentare. Unele animale de companie cu alergii alimentare dezvoltă doar mâncărime în absența simptomelor gastro-intestinale.

O vizită la cabinetul veterinar vă poate oferi informații de specialitate despre diversele tipuri de alergii la câini și pisici, alături de tratamentele și dietele recomandate în funcție de situația fiecărui pacient.

Vărsăturile și diareea pot rezulta și dintr-o reacție anafilactică. În timpul anafilaxiei, sistemul imunitar este activat pentru a elibera multe substanțe chimice. Acești agenți au un efect sistemic asupra multor zone ale corpului, inclusiv stomacul și tractul intestinal.

Este important ca animalele de companie să aibă orice reacție anafilactică documentată în dosarul lor medical.

 

Modificare comportamentului

Nici câinele, nici pisica dvs. nu vă poate spune că ceva este in neregulă. Așa că, de cele mai multe ori, veți putea observa o modificare a comportamentului acestuia. Cele mai comune semne sunt: linsul excesiv al lăbuțelor, scărpinatul excesiv, căderea părului, strănut,  sau tuse. De asemenea, din cauza discomfortului, un animal poate deveni ușor iritabil.

 

Ce faci dacă suspectezi că pisica sau câinele tău are o reacție alergică?

Tratamentul reacțiilor alergice pentru animalele de companie depinde de severitatea simptomelor, dar și de modul în care se manifestă la fiecare pacient. Medicamentele precum antihistaminicele și steroizii sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratarea simptomelor alergice.

Evitarea alergenilor cunoscuți este cel mai sigur mod de a menține animalele fericite și sănătoase. Dacă bănuiți că animalul dvs. de companie are o reacție alergică, solicitați asistență veterinară cât mai curând posibil.

 

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.