Simptomele hipersensibilității la mușcăturile de țânțari la pisici

Ce este hipersensibilitatea la mușcăturile de țânțari?

O hipersensibilitate severă la mușcăturile de țânțar la pisici va necesita îngrijire veterinară promptă, dar cazurile ușoare se rezolvă adesea fără utilizarea tratamentului medical. Hipersensibilitatea la mușcătura de țânțar la pisici poate semăna cu o serie de stări de sănătate dăunătoare, inclusiv herpesvirus și infecție, astfel încât un diagnostic diferențial efectuat de către veterinar este crucial.

Hipersensibilitatea la mușcăturile de țânțari la pisici este o boală alergică distinctivă vizuală a pielii asociată cu mușcătura unui țânțar. Această afecțiune relativ neobișnuită a pielii va determina felina să dezvolte o reacție de dermatită ulcerată, crustată, izolată la nas sau la pinne (vârful urechii). Recunoscută în mod obișnuit ca prurit sau mâncărime a pielii, hipersensibilitatea la mușcăturile de țânțari poate provoca umflături localizate, căderea părului și o schimbare a culorii pielii.

Simptomele hipersensibilității la mușcăturile de țânțari la pisici

Hipersensibilitatea la mușcătura de țânțar va determina felina să dezvolte o reacție de dermatită ulcerată crustată, izolată la nivelul nasului sau pinne (vârful urechii). Deși buzele, bărbia, pleoapele și pernițele pot fi, de asemenea, afectate, aceste zone nu sunt locuri comune de reacție. Mușcătura susținută se transformă dintr-o leziune care devine progresiv un ulcer crustat în zona afectată. Simptomele suplimentare de hipersensibilitate la mușcătura de țânțar la pisici pot include:

  • Limfadenopatie (ganglioni limfatici umflați)
  • Febră
  • Alopecie
  • Modificarea pigmentului / colorării pielii
  • Umflare localizată

Cauzele hipersensibilității la mușcăturile de țânțari la pisici

Hipersensibilitatea la mușcăturile de țânțari la pisici este cauzată de un răspuns hiperactiv din partea sistemului imunitar. Sistemul imunitar este conceput pentru a detecta și distruge invadatorii dăunători care vin în contact cu corpul. Sistemul imunitar al felinelor atacă acești invadatori străini creând anticorpi specializați pentru a înghiți alergenul. Acești anticorpi declanșează diferite tipuri de celule albe din sânge, care au un răspuns inflamator cauzând umflarea, mâncărimea și roșeața asociate cu o alergie.

Hipersensibilitatea la mușcăturile de țânțari este frecventă în zonele geografice cu medii endemice de țânțari. Pisicile de orice vârstă și rasă pot fi afectate de hipersensibilitate la mușcăturile de țânțari, dar pisicile de rasă au o rată mai mare de apariție.

Diagnosticul hipersensibilității la mușcăturile de țânțari la pisici

Medicul veterinar va efectua un diagnostic diferențial pentru a exclude alte surse comune care cauzează alergii, cum ar fi dermatofitoza, râia notoedrică și alte cauze ale dermatitei eozinofile (idiopatice, atopice). Medicul va dori, de asemenea, să excludă posibilitatea contractării herpesvirusului înainte de a ajunge la concluzia unei hipersensibilități la mușcăturile de țânțar la felină.

O biopsie cutanată este o procedură obișnuită de diagnostic utilizată pentru a determina natura zonei afectate. Dacă testele revin negative, medicul poate cere ca pisica să fie izolată în interior timp de aproximativ o săptămână pentru a observa dacă starea ei s-a îmbunătățit. Simptomele pe care le prezintă pisica dvs., anotimpul și stilul de viață al pisicii vor sugera o reacție legată de mușcătura de insectă.

Tratamentul hipersensibilității la mușcăturile de țânțari la pisici

Hipersensibilitatea la mușcătura de țânțar la pisica afectată se va rezolva fără tratament dacă felina este izolată de factorii declanșatori. Veterinarul poate injecta felina cu un corticosteroid pentru a reduce răspunsul hipersensibil și pentru a oferi confort felinei. Cremele topice pot fi, de asemenea, plasate pe zona ulcerată pentru a îmbunătăți timpul de vindecare și pentru a reduce zgârierea zonei. Un guler elisabetan poate fi sfătuit dacă felina manipulează abundent zona, provocând sângerări care pot duce la o infecție a pielii.

Dacă felina dvs. se confruntă cu o reacție hipersensibilă severă la mușcătura de țânțar, este necesară o vizită la un cabinet veterinar. Nu administrați medicamante animalului dvs. Fără a consulta medicul!

Echipa Vet4Pet poate evalua starea de sănătate a amicului dvs. blănos în cadrul clinicii veterinare din București, Șoseaua Morarilor nr. 2B.