Simptomele Parvovirozei La Câini

 

 

Parvovioza la câini este o boală care poate fi prevenită, cu toate acestea, toți proprietarii și crescătorii de pui trebuie să fie conștienți de riscurile parvovirozei, cum să-l prevină și ce să facă dacă un catel prinde parvovirusul.

 

Ce este Parvoviroza?

Parvoviroza este un virus extrem de contagios. Provoacă o boală gastrointestinală infecțioasă la pui și câini tineri și, fără tratament, poate fi  mortală.

Virusul se răspândește fie prin contactul direct cu un câine infectat, fie prin fecale. Câinele va răspândi virusul în timp ce este bolnav și timp de până la 10 zile după ce și-a revenit. Aceasta înseamnă că diagnosticul precis și carantina sunt esențiale și pentru sănătatea câinelui dvs. și a altor câini.

Parvovirusul este un virus deosebit de rezistent. Poate supraviețui în interior la temperatura camerei timp de cel puțin două luni și este rezistent la multe produse de curățare și dezinfectante utilizate în mod obișnuit. În aer liber, parvovirusul poate supraviețui luni sau chiar ani, dacă este protejat de lumina directă a soarelui. Acesta este motivul pentru care carantina câinelui infectat cu parvoviroză și curățarea adecvată a mediului sunt deosebit de importante.

 

Ce câini sunt cei mai expuși riscului pentru Parvoviroză?

Câinii tineri cu vârsta cuprinsă între șase săptămâni și șase luni, câinii nevaccinați sau vaccinați necorespunzător sunt cei mai expuși riscului de a contracta parvoviroză. O vizită la medicul veterinar este necesară pentru evaluarea stării de sănătate a animalului, dar și pentru crearea unei scheme de vaccinare adecvate.

 

Simptomele Parvovirozei la câini

Fiecare proprietar de câine ar trebui să cunoască simptomele parvovirozei la câini. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Diaree severă, sângeroasă
  • Letargie
  • Anorexie
  • Febră
  • Vărsături
  • Pierdere în greutate
  • Slăbiciune
  • Depresie
  • Deshidratare

Oricare sau toate aceste simptome merită un apel către medicul veterinar. Chiar dacă parvoviroza nu este cauza, simptomele ar putea fi rezultatul unei alte boli care necesită atenție veterinară.

 

Tratamentul Parvovirozei

Dacă bănuiți că câinele dvs. are parvoviroză, are nevoie de atenție veterinară imediată. Este un virus cu potențial fatal care necesită tratement imediat și, cu cât cainele dvs. este mai repede diagnosticat, cu atât mai bine. Veterinarul vă va recomanda cel mai probabil să vă țineți câinele în izolare.

 

Prevenirea Parvovirozei

Parvoviroza este o boală care poate fi prevenită, dar chiar și câinii vaccinați nu sunt 100% protejați de virus. Vaccinurile pentru parvovirus sunt recomandate pentru toți puii și se administrează de obicei într-o serie de trei atunci când puiul are vârsta cuprinsă între 6 și 8 săptămâni, din nou la 10-12 săptămâni și la 14-16 săptămâni. Un vaccin de rapel este administrat un an mai târziu și la fiecare 3 ani după aceea.

Puii nevaccinați și puii vaccinați incomplet nu trebuie expuși câinilor nevaccinați sau mediilor în care câinii nevaccinați ar fi putut introduce virusul parvovirus, cum ar fi parcurile pentru câini. Deși ar putea fi tentant să-ți iei cu tine noul cățeluș oriunde te duci, sănătatea lui depinde de păstrarea în siguranță până când va fi complet vaccinat împotriva acestei boli care pune viața în pericol.

 

În cadrul cabinetului veterinar Vet4Pet din București, doctorii veterinari pot evalua starea de sănătate a animalului și îi pot pune un diagnostic corect. Dacă suspectezi că animalul tău de companie are parvoviroză, nu amâna o vizită la o clinică veterinară!