Tratat de stapan de pe internet vs. tratament de specialitate

Tratat de stapan de pe internet vs. tratament de specialitate

Dezechilibrele hormonale sunt deseori neglijate de catre proprietari, insa ele “ascund” patologii foarte grave ce “se exteriorizeaza” din pacate cand efectele secundare deja s-au produs. Nevenind la timp la consultatie (sperand ca problemele vor trece de la sine), leziunile avanseaza extrem de rapid, facandu-ne noua, medicilor veterinari, interventia mult mai dificila, cu complicatii si riscuri ft mari pentru pacient, ca in cazul de fata.

In medie, la femele, primele calduri apar la varsta de 6-8 luni,intarzierea acestora ne poate semnala patologii timpurii ale aparatului reproducator.

Tigra, o femela de Ciobanesc Caucazian, a avut primele calduri la varsta de 1 an, iar la incetarea acestora proprietarul a observant o “basica” de marimea unei mingi de ping-pong in zona inghinala. Documentandu-se dupa internet, proprietarul a incercat sa sunteze vizita la medical veterinar si a sperat ca leziunea “se va retrage de la sine” la sfarsitul caldurilor, asa cum citise in sursele sus mentionate.

Daca proprietarul nu s-ar fi prezentat la cabinetul veterinar in acea zi, in scurt timp leziunea ar fi “acaparat” si meatul urinar, cu consecinte foarte grave pentru pacient.

Nefiind de specialitate, stapanul nu a dat unei “simple umflaturi” importanta cuvenita si a considerat ca isi poate trata singur animalul doar cu informatiile extrase de pe internet. In ciuda manoperelor de repunere pe care le-a realizat mai multe zile la rand !?!? (proprietarul forta intrarea vaginului prolabat inauntru), leziunea a avansat, transformandu-se intr-o masa de tesut neviabil, cu multiple zone de necroza. Daca interventia de extirpare nu s-ar fi realizat in cel mai scurt timp posibil, ar fi putut duce la moartea pacientului in urma unei septicemii.

Prolapsul vaginal apare in urma dereglarilor hormonale, iar tratamentul sigur este strict chirurgical, implicand si castrarea animalului, altfel recidiva ar fi iminenta.

Share

Leave a Reply