Probleme Urinare Frecvente La Pisici

 

Pisicile trec cel puțin o dată printr-un discomfort urinar. Iar atunci când amicul dvs. Blănos miaună excesiv, este un semn clar că ceva este în neregulă.

Medicii Vet4Pet recomandă atenție sporită în această situație. Deplasarea medicului veterinar la domiciliu pentru evaluarea pisicii este mai mult decât recomandată. Poate ajuta la un diagnostic inițial rapid, administrarea tratamentului potrivit, dar și la restabilirea sănătății pisicii.

 

Cistita Idiopatică

Boala tractului urinar inferior este una dintre cele mai frecvente probleme la pisici. Implică inflamație și disconfort în vezică și uretra, tubul care duce din vezică în afara corpului. Cele mai comune simptome ale cistitei la pisici includ dificultate și durere la urinare, frecvență crescută a urinării și mieunatul excesiv.

 

Obstrucție Uretrală

Această afecțiune este cea mai frecventă la pisicile de sex masculin, dar poate fi observată și la pisicile femele. Acest lucru se datorează faptului că uretra unei pisici de sex masculin este mult mai lungă și mult mai îngustă decât cea a unei pisici de sex feminin și, prin urmare, este mai susceptibilă de a deveni blocată.

O obstrucție uretrală la pisici apare atunci când există un blocaj în uretră, tubul care transportă urina din vezică în exteriorul corpului. Când se întâmplă acest lucru, este dificil sau imposibil ca o pisică să golească vezica, ceea ce face din aceasta o situație de urgență care pune viața în pericol. Dacă pisica are probleme cu urinarea, ar trebui să fie văzută imediat de un medic veterinar. Lăsată netratată, obstrucția uretrală poate duce la insuficiență renală și deces în 24 până la 48 de ore.

 

Pietre Vezicale

Există mai multe tipuri de minerale care formează pietre în condiții diferite în tractul urinar al unei pisici. Cele mai frecvente sunt pietrele de struvit și oxalat de calciu. Cristalele devin problematice atunci când se combină și formează granule sau pietre de diferite forme și dimensiuni. Aceste pietre pot fi găsite în vezica urinară, uretră sau în rinichi. În unele cazuri, pietrele pot fi scoase din corp sau dizolvate in mod natural. În alte cazuri, acestea trebuie îndepărtate printr-o intervenție de chirurgie veterinară. Ele apar atât la pisici de sex masculin, cât și la femele.

 

Ce Trebuie Să Faci Dacă Suspectezi Că Pisica Ta Are Probleme Urinare?

Este recomandată o vizită la un cabinet veterinar cât mai curând posibil. De asemenea, dacă acest lucru este mult prea stresant pentru pisica dvs., o deplasare a medicului veterinar la domiciliu vă poate ajuta. Anamneza poate indica care este cea mai bună abordare pentru amicul dvs. Blănos, de cele mai multe ori fiind recomandate analize veterinare de laborator, ecografii veterinare, dar și tratament intravenos.

 

 

În cadrul cabinetului veterinar Vet4Pet din București, doctorii veterinari pot evalua starea de sănătate a animalului și îi pot pune un diagnostic corect. Dacă suspectezi că pisica ta are probleme urinare, nu amâna o vizită la o clinică veterinară!