De Ce Devin Câinii Agresivi?

Este posibil să fi văzut recent un câine care arăta agresiv, mârâia sau chiar încerca să muște aparent fără motiv. Însă, dacă propriul tău câine dezvoltă un astfel de comportament, poate fi dificil de controlat

 

Dar, nu te îngrijora. Când te confrunți cu agresivitatea câinilor, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să identifici rapid cauza agresivității. De asemenea, înscrierea animalului de companie la cursuri de dresaj canin si recuperare comportamentală canină îl poate ajuta să redescopere care este comportamentul acceptabil printre animale, dar și printre oameni.

 

CAUZE COMUNE ALE AGRESIVITĂȚII LA CÂINI

 

Boală

Unele boli determină câinii să devină agresivi. Dacă câinele tău este de obicei bland și subit are un comportament ostil, o vizită la un cabinet veterinar este necesară. Acesta poate suferi din cauza unui discomfort cauzat de o problemă de sănătate serioasă.

 

Frustrare

Adesea numită agresivitate redirecționată, aceasta este o frustrare care provine din faptul că un câine nu poate ajunge la ceva. Câinele își scoate apoi frustrarea în alte moduri – de obicei în detrimentul altui animal de companie sau chiar al unui om.

 

Protecție

Nu vorbim despre comportamentele de protecție dezirabile pe care le sperăm cu toții pentru familiile și casele noastre. În schimb, ne referim la comportamentele foarte periculoase care rezultă atunci când câinii devin hiper-vigilenți asupra teritoriului perceput. Este o situație în care ajutorul unui expert în educație canină este indispensabil pentru prevenirea situațiilor periculoase nedorite.

 

Agresivitate asupra lesei

Este câinele tău prietenos și abordabil de cele mai multe ori? Câinele tău începe să latre, să se arunce sau să tragă de tot ce este la vedere de îndată ce i-ai pus lesa? Dacă da, câinele tău are un comportament agresiv în lesă. Agresivitatea în lesă este de obicei îndreptată către alți câini și se știe că provine din faptul că câinele tău nu se simte în largului lui. Orele de educație canină il pot ajuta să se acomodeze cu lesa și hamul.

 

Agresivitatea socială

Când mai mulți câini coexistă, ei vor lucra pentru a stabili o ierarhie pentru haită. Acest sistem permite grupului să stabilească o ordine pentru lucruri precum cine primește cel mai confortabil loc pentru somn sau cineeste primul care mănâncă. Cu toate acestea, în momentele în care un membru al haitei deranjează ordinea, câinele Alpha le-ar putea corecta cu o afișare a agresivității sub forma unui mârâit sau o lovitură.

 

Anxietate

Modificările recente în mediul unui câine ar putea să-l facă să fie anxios, determinându-l să prezinte comportamente agresive. Anxietatea poate fi cauzată de sosirea unui nou membru al familiei sau mutarea într-o casă nouă. Citește mai multe despre anxietatea la câini aici.

 

 Frica

Frica este cel mai frecvent motiv pentru care câinii se comportă agresiv față de alți câini. Comportamentul bazat pe frică apare adesea prin lipsa unei socializări adecvate, experiențe negative din trecut cu alți câini sau abuzuri din partea stăpânilor. De obicei, un câine va prezenta un comportament agresiv bazat pe frică numai dacă se simte în pericol și trebuie să se apere.

 

Ce trebuie să faci dacă animalul tău de companie are un comportament agresiv sau distructiv?

Indiferent de vârsta și rasa câinelui tău, este necesară o evaluare comportamentală. Un expert in educație canină și recuperare comportamentală poate oferi informații despre pașii de urmat în cazul  agresivității la câini. Poți citi mai multe despre dresajul canin în cadrul Vet4Pet aici.